AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Helstekt rostbiff

Helstekt rostbiff Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor. Kall fint skivad rostbiff är gott upplagd på fat till fest och buffé. Gärna med en god varm eller kall sås. Potatissallad, rostad lök och tomatsallad är goda tillbehör. Tunt skivad rostbiff är också god som pålägg till bla till smörrebröd med remouladsås och rostad lök, landgångar och smörgåstårtor.
Helstekt rostbiff kan också serveras varm i tunna skivor. Varm rostbiff kan serveras som vilken köttbit som helst. Ett förslag är med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås (ta gärna köttskyn från rostbiffen till såsen). Bearnaisesås, grillad tomat och rostad potatis samt rotfrukter är ett annat förslag.
Rött vin är gott till rostbiff.
Hemgjord helstekt rostbiff blir betydligt billigare än köpt färdigskivad rostbiff.
Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med termometer så att köttet är 60 grader för ljust rosa.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 19)
6 port helstekt rostbiff

Ingredienser:

  • 1 kg rostbiff eller ryggbiff
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, helst nymalen eller nykrossad
  • 0,5 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • Hackad bladpersilja samt rostad lök till garnering (valfritt)
  • Stektermometer

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.
  2. Värm en stekpanna (gärna ugnsfast) med smör, margarin eller olivolja.
  3. Krydda köttet med salt och svartpeppar samt ev. chiliflakes.
  4. Bryn köttet runt om några minuter runt om så att det får färg.
  5. Sätt in hela pannan i ugnen (om den är ugnsfast) eller lägg över köttet i en ugnsform alt. slå halvt in i folie på en ugnsplåt. Ställ i nedre delen av ugnen.
  6. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt gärna i en stektermometer i köttet.
  7. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Har du ingen termometer kan du känna på köttet som ska kännas fast med tryckmotstånd likt nästippen.
  8. Låt rostbiffen vila och svalna i ca 15 minuter innan du skär upp den. Gärna inslagen i folie, övertäckt skål eller en liten kastrull med lock. Ska du servera den kall så bör den svalna helt innan du skivar upp den.
  9. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja samt rostad lök.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt rostbiff:

Spagetti med sparris och soltorkad tomat
Spagetti med sparris och soltorkad tomat. Pasta toppad med kokt sparris, smaksatt med soltorkade tomater, vitlök, chili, basilika, riven parmesan, olivolja samt persilja. En god och lite lyxig vegetarisk pasta.
Istället för spagetti går det såklart bra med annan valfri pasta. Istället för sparris kan du ta kokt broccoli.
Rispytt med kyckling och curry
Rispytt med kyckling, curry, kål, skinka, räkor och ärtor. En enkel och god variant på Nasi Goreng (indonesisk rispytt).
Med färdigkokt kallt ris i kylen så går pytten snabbt att laga. Rispytt är perfekt att laga på överblivet ris, skinka och andra rester. Du kan välja vilket ris du vill. Gott är basmatiris eller thairis.
Gillar du ägg så kan du ha på stekt ägg eller röra ihop äggen, stek och sedan strimla i bitar över rispytten.
Porterstek
Porterstek. En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Fylld lövbiff fyllda rullader
Fylld lövbiff eller fyllda rullader med syltlök, gurka och senap eller ostfyllning samt god gräddsås eller skysås. Lövbiff kan du fylla och göra goda rullader av.
Till fyllningen kan du eg. ta vad du gillar. Här har jag valt hackad syltlök, inlagd gurka och Dijon senap. Andra förslag är fylla rulladerna med ädelost eller färskost Vidare kan du koka färdigt rulladerna i sin egen sås ex. på grädde eller göra en skysås.
Potatisgratäng, rösti, bakad potatis, ugnsrostade potatisklyftor, ugnsrostade rotfrukter, hasselbackspotatis passar till rulladerna.
En god sallad som tomatsallad passar också till.
Kött som passar till rullader är tunnt skivat kött som lövbiff eller skivat innanlår. Man kan också skiva och banka ut biff till tunna skivor. Riktigt fint blir det med utbankad oxfilé.
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Risgrynspuddning
Risgrynspudding eller risgrynskaka. Risgrynspudding kan serveras som dessert med saftsås, sylt, färska bär samt ev. lätt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
Gillar du russin så kan du ha i 1 dl russin i smeten. Du kan också smaksätta risgrynspuddingen med rivet citronskal av en citron. Vidare kan man smaksätta med 0,5 gram saffran för saffranssmak - med hackad mandel i också får du en variant av saffranspannkaka.
Gott är också att byta ut grädden eller mjölken mot kokosmjölk för mer kokossmak - då kan du också ha i 0,5 dl kokosflingor.
Helstekt anka med sås
Stekt anka. Helstekt hemlagad anka fylld med äpplen och med god sås.
Gott till helstekt anka är bakta äppelhalvor fyllda med gelé, eller äppelmos, katrinplommon, rödkål, brysselkål, kokt morot, kokt potatis, klyftpotatis, Hasselbackspotatis.
Också en god sås förstås med sky från ankan, en skvätt grädde och smaksatt med madeira, konjak, calvados, soja eller sherry. Avsluta såsen med en klick gelé om du vill.
Om du vill kan du steka ankan i stekpåse.
Köper du fryst anka får du räkna något dygn för den att tina i kylen.
Vintips till ankan får bli ett lättare men kryddigt rött vin, riktigt gott är en Bourgogne eller Pinot Noir från ex. USA eller Nya Zeeland. Öl som Chimay eller Leffe är också gott.
Spagetti med rostad vitlök, soltorkad tomat, ruccolla och parmesan
Spagetti med vitlök, soltorkad tomat, basilika, ruccolla och riven parmesan. Dessa smaker passar mycket bra ihop. Alla älskar denna pasta. Även icke vegetarianer.
Gott till är en rostad hel vitlök per portion. I pastan är det färsk pressad vitlök som fräses i olivolja med chilin och sätter smak på spagettin.
Rostad hel vitlök blir mild, mjuk och sötaktig i smaken och är inte alls lika stark som färsk vitlök. Ett gott och lite festligare tillbehör till pastan. Rostad hel vitlök förberedas och rostas innan ex. passa på när du använder ungen till annat. Du serverar den horisontellt skuren på mitten till spagettin. Gästerna kan sedan pressa ut den mjuka vitlöken och blanda/äta till spagettin.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bondbönsallad
Bondbönsallad. Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Grissini grisini hembakta
Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini. Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten. Hemgjorda grissinis år såklart supergoda nybakta. Kan också frysas och värmas.
Grissinis bakas bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också.
Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på.
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Bröd med lök lökbröd
Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.
Gratinerad hummer
Gratinerad hummer. Hummer kan du gratinera fylld med en hummerstuvning och servera med nybakt bröd eller rostbröd och lite god fin bladsallad och vinägrett.
Gratinerad eller grillad hummer är en klassisk förrätt till fest som bröllop, kalas, födelsedagar, romantisk middag och nyårsfest.
Saffranskusar
Saffranskusar. Baka enkla eller dubbla saffranskusar. Kusar är ett annat ord för lussebullar eller saffransbröd bakade som ett enkelt S eller dubbelt S lagt i kryss.
Vill du ha kesella eller färskost i degen så tar du bort 100 gram smör och ersätter med 150 gram kesella.

Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook