AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Helstekt rostbiff

Helstekt rostbiff Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor. Kall fint skivad rostbiff är gott upplagd på fat till fest och buffé. Gärna med en god varm eller kall sås. Potatissallad, rostad lök och tomatsallad är goda tillbehör. Tunt skivad rostbiff är också god som pålägg till bla till smörrebröd med remouladsås och rostad lök, landgångar och smörgåstårtor.
Helstekt rostbiff kan också serveras varm i tunna skivor. Varm rostbiff kan serveras som vilken köttbit som helst. Ett förslag är med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås (ta gärna köttskyn från rostbiffen till såsen). Bearnaisesås, grillad tomat och rostad potatis samt rotfrukter är ett annat förslag.
Rött vin är gott till rostbiff.
Hemgjord helstekt rostbiff blir betydligt billigare än köpt färdigskivad rostbiff.
Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med termometer så att köttet är 60 grader för ljust rosa.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 20)
6 port helstekt rostbiff

Ingredienser:

  • 1 kg rostbiff eller ryggbiff
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, helst nymalen eller nykrossad
  • 0,5 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • Hackad bladpersilja samt rostad lök till garnering (valfritt)
  • Stektermometer

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.
  2. Värm en stekpanna (gärna ugnsfast) med smör, margarin eller olivolja.
  3. Krydda köttet med salt och svartpeppar samt ev. chiliflakes.
  4. Bryn köttet runt om några minuter runt om så att det får färg.
  5. Sätt in hela pannan i ugnen (om den är ugnsfast) eller lägg över köttet i en ugnsform alt. slå halvt in i folie på en ugnsplåt. Ställ i nedre delen av ugnen.
  6. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt gärna i en stektermometer i köttet.
  7. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Har du ingen termometer kan du känna på köttet som ska kännas fast med tryckmotstånd likt nästippen.
  8. Låt rostbiffen vila och svalna i ca 15 minuter innan du skär upp den. Gärna inslagen i folie, övertäckt skål eller en liten kastrull med lock. Ska du servera den kall så bör den svalna helt innan du skivar upp den.
  9. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja samt rostad lök.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt rostbiff:

Kycklingfilé med bönsallad samt parmesanröra
Kycklingfilé med bönsallad samt parmesanröra. Gott och nyttigt. Passar till både middag och fest.
Ett gott bröd samt lite grönsallad är också gott att servera till.
Majsen är tveksam om du äter GI eller LCHF så uteslut då den i bönsalladen.
Parmesan kan du ersätta med Grana padano (som är billigare) i parmesanröran. Men desto finare parmesan desto godare sås.
Grillade fläskkotletter
Grillade fläskkotletter eller fläskytterfilé på italienskt vis med rosmarin, vitlök, olivolja samt en enkel balsamvinägersås.
Välj benfria kotletter eller fläskytterfilé. Fläskfilé eller karré blir också gott.
Gott med potatisgratäng, fräst spenat, potatissallad, klyftpotatis, risotto, grillad tomat, grillade grönsaker, pasta med tomatsås, bearnaise med mera.
Stekt ris med ananas
Stekt ris med ananas, bacon, curry, cashewnötter och lök. Gott thailändskt stekt ris kan du servera som huvudrätt eller tillbehör.
Serverad som huvudrätt räcker riset till två portioner - som tillbehör till fyra.
Laga stekt ris på nykokt ris eller om du har kokt ris över. Det går att laga på annat ris än jasminris ex. basmatiris eller vanligt ris.
Du behöver en wok att steka riset i. En stor stekpanna med höga kanter går också.
Riset kan garneras med extra ananas och ev. hackad salladslök eller gräslök.
Istället för färsk ananas är det ok med burkananas.
Annat gott i stekt ris är gröna ärtor, majs, linser och andra grönsaker efter tycke.
Uteslut bacon för vegetarisk variant (smaka av med lite extra salt).
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Pulled pork långstekt gris
Pulled pork eller långstekt gris är tjocka revben, grishals eller sida som fått steka länge på låg värme tills man lätt kan dra isär köttet. Fritt översatt blir pulled pork - isärdragen gris.
Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna.
Marinera gärna köttet med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.
Pulled pork blir också mycket god stekt i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.
Kan serveras som hamburgare i hamburgerbröd med liknande tillbehör eller som här mellan två grillade skivor surdegsbröd, majonnäs, tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit eller inlagd rödlök och serverad med rostad delikatesspotatis. Vidare kan man ha coleslaw till också ev. istället för potatis samt bröd om du vill ha GI-anpassat.
Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Då kan du lägga upp en buffé med pitabröd, sallader, såser och tillbehör.
Pressylta
Pressylta är en klassiker på julbordet och till husmanskost. Pressylta av fläsklägg och bogfläsk. Pressylta serveras kall i skivor med inlagda rödbetor.
Det är bäst att göra en stor pressylta med en gång. Pressylta kan frysas in i bitar.
Förvarar du pressyltan i en fuktig handduk som du strött några msk salt på så håller pressyltan veckor i kylen.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin om du vill vara säker på att syltan ska stelna.
Man kan också ha i fläsksvålar och späck.
Fläskbuljongen kan du spara och sila. Använd den sedan att koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Sjömansbiff
Sjömansbiff är en gryta med skivat kött, potatis och gul lök varvat och kokt i mörk porteröl som ger en fyllig och god smak.
Sjömansbiff är enkel och god - kanske därför den blivit populär i kabyssen (köksdel på fartyg). Eller så är det för att de tröttnat på fisk.
Entrecote med kantarellsås
Entrecote med kantarellsås och tillbehör. Du kan grilla eller steka Entrecoten. Här med grönsallad, linser och kokt färskpotatis men du kan också välja andra tillbehör som klyftpotatis, rostade rotfrukter eller råris.
Istället för att koka egna gröna linser kan du köpa kokta valfria linser och skölja dem noga i durkslag.
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Smörgåstårta med skinka
Smörgåstårta med skinka. Hemgjord smörgåstårta med rökt skinka och fyllning med leverpastej, färskost, paprika samt dijonsenap.
Totalt behöver du minst 250 gram färskost naturell och 300 gram rökt skinka.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Wrap tortillarulle med rostbiff
Tortillarulle eller wrap med rostbiff, vitlöksdressing och sallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lasagne med räkor
Lasagne med räkor, tomatsås och Bechamelsås toppad med mozzarella.
Räklasagne är god med en grönsallad med tomatklyftor och senapsdressing till.
Crème brûlé
Crème brûlé. Otroligt smaskig fransk dessert. Servera Crème brûlé med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Servera gärna med färska hallon, hjortonsylt eller andra bär. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera - först då karemelliserar du den och serverar.
Långskorpor veteskorpor
Långskorpor eller veteskorpor. Långskorpor skärs först i längder och sedan på tvären till långskorpor.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook