AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Helstekt rostbiff

Helstekt rostbiff Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor. Kall fint skivad rostbiff är gott upplagd på fat till fest och buffé. Gärna med en god varm eller kall sås. Potatissallad, rostad lök och tomatsallad är goda tillbehör. Tunt skivad rostbiff är också god som pålägg till bla till smörrebröd med remouladsås och rostad lök, landgångar och smörgåstårtor.
Helstekt rostbiff kan också serveras varm i tunna skivor. Varm rostbiff kan serveras som vilken köttbit som helst. Ett förslag är med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås (ta gärna köttskyn från rostbiffen till såsen). Bearnaisesås, grillad tomat och rostad potatis samt rotfrukter är ett annat förslag.
Rött vin är gott till rostbiff.
Hemgjord helstekt rostbiff blir betydligt billigare än köpt färdigskivad rostbiff.
Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med termometer så att köttet är 60 grader för ljust rosa.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 19)
6 port helstekt rostbiff

Ingredienser:

  • 1 kg rostbiff eller ryggbiff
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, helst nymalen eller nykrossad
  • 0,5 tsk chiliflakes (valfritt)
  • 1 msk smör, margarin eller olivolja
  • Hackad bladpersilja samt rostad lök till garnering (valfritt)
  • Stektermometer

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.
  2. Värm en stekpanna (gärna ugnsfast) med smör, margarin eller olivolja.
  3. Krydda köttet med salt och svartpeppar samt ev. chiliflakes.
  4. Bryn köttet runt om några minuter runt om så att det får färg.
  5. Sätt in hela pannan i ugnen (om den är ugnsfast) eller lägg över köttet i en ugnsform alt. slå halvt in i folie på en ugnsplåt. Ställ i nedre delen av ugnen.
  6. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt gärna i en stektermometer i köttet.
  7. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Har du ingen termometer kan du känna på köttet som ska kännas fast med tryckmotstånd likt nästippen.
  8. Låt rostbiffen vila och svalna i ca 15 minuter innan du skär upp den. Gärna inslagen i folie, övertäckt skål eller en liten kastrull med lock. Ska du servera den kall så bör den svalna helt innan du skivar upp den.
  9. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja samt rostad lök.


 

Fler recept ur samma kategori som Helstekt rostbiff:

Grillspett Teriyaki med Entrecote
Grillspett Teriyaki med Entrecote. Marinerade spett med mör entrecote. Teriyakisås är en japansk sojamarinad och sås med ljus soja, socker, risvin samt ingefära. Här har jag lagt till vitlök och sesamfrön samt en klyfta lime.
En rätt nyttig men lyxig och festlig rätt som passar till grill på vardag som helg.
Som tillbehör är klibbigt ris gott samt grillade grönsaker som paprika och zucchini. Vårlök, rödlök, purjolök, äggplanta, morot mm är också gott att grilla till.
Istället för ris så passar kokt matvete eller råris till.
Grillspetten kan såklart stekas i ugn med.
Dryckestips till är öl som ex. Nils Oscar Lager.
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Pasta med köttbullar i marinarasås
Pasta med köttbullar i marinarasås. Köttbullar i italiensk tomatsås med pasta.
Du kan fuska med köpta färdiga köttbullar, rester från julköttbullarna och/eller färdig tomatsås. Extra gott blir det dock med egna köttbullar, egen tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kottletter i ugn
Kotletter i ugn i god sås serverad med pressad potatis. En god, enkel, snabb och barnvänlig rätt som passar till vardags.
Tar 15 minuter i ugnen men den sköter sig själv.
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizo korv i tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter
Grillad rostas med ugnsrostade rotfrukter serverad med
majonnässås med sardeller.
Istället för rostas kan du ta annat mört nötkött som biff, kalv eller oxfilé.
Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Vintips till det grillade köttet är ett fylligt rött av ex. Cabernet Sauvignon eller Shiraz från valfritt land.
Kaviarsmör
Kaviarsmör är gott istället för vanligt smör till knäckebröd och sill.
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör
Stekt fisk med rödbetor, kapris och skirat smör är en klassiker. Ett gott tillbehör till vit fisk som flundra, gös, torsk, rockavinge, hälleflundra, bergtunga, piggvar, rödtunga, slätvar, sjötunga mm.
Servera med kokt delikatesspotatis eller färskpotatis och citronklyfta.
Fänkålssallad med tunnt skivad marinerad fänkål i vinäger, olivolja, dill, salt och peppar passar också till (skiva i matberedare eller mandolin).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Knäckesnittar med makrillröra
Knäckesnittar med makrillröra. Ett gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra.
Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.
Rosta gärna knäckebrödet i ugnen innan på 200 grader i några minuter. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt och mycket knaprigt.
Istället för vanligt knäckebröd kan du ta ostkex lika knäckbröd, delikatessknäcke eller annat hårt mörkt tunnbröd efter tillgång
Marinad till grillade grönsaker
Marinad till grillade grönsaker med olivolja, vitlök, ingefära, oregano och chili.
God att pensla på grönsaker medan du grillar dem. Du kan också blanda marinaden med grönsakerna i en skål innan grillning eller ugnsstekning.
Salsasås
Salsasås till nachos eller tortillachips. Hemgjord het salsa eller dipp med tomatsås, chili, vitlök, lök och gurka. Gör din egen salsadipp.
Annat gott i mexikansk salsasås är finhackad: färsk koriander, bladpersilja, oliver, paprika, salladslök och/eller färska tomater.
5 dl salsasås räcker till 1-2 påsar nachos och ca 8 personer.
Salsan håller sig länge i kylen. Salsan kan användas som sås till annat också: servera som sås till det mesta ex. grillad lax, kyckling eller annat kött, fisk eller grönsaker. Ha som salsasås till tacos och mexikansk mat.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos. En jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke smaksatt med kokos.
Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.
Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Makaronipudding makaronpudding makaronilåda
Makaronipudding, makaronpudding eller makaronilåda. Använda gärna riktiga makaroner och koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.
Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)
Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook