Lobio Georgisk böngryta

Introduktion och förberedelse

Lobio är georgisk mustig och mättande vegetarisk och vegan böngryta med grönsaker. Jag lagade den med två olika sorters bönor, tomat, lök, vitlök, paprika, chili och kryddor samt toppade med valnötter.

Serveringsförslag

  • Passar som lunch, middag eller matlåda.
  • Kan serveras som den är med ett valfritt gott bröd till - förslagsvis surdegsbröd.
  • Eller med matiga tillbehör som kokt ris, matvete, råris, havreris eller liknande.
  • Vid servering passar det även att ta på en klick oatly fraiche, créme fraiche, smetana eller gräddfil.

Varianter

  • Du kan laga grytan med färdigkokta bönor från butiken som jag gjorde till detta recept eller koka bönor själv. Kokar du egna bönor så lägg dem gärna i blöt över natten kvällen innan.
  • Du kan ta valfria bönor. Förutom Kidney och Borlottibönor passar stora eller små vita bönor, röda bönor, Adzuki, svarta bönor eller liknande.
  • Vidare passar kikärter och linser i grytan.
  • Rödvinsvinäger kan bytas mot vitvinsvinäger eller cidervinäger.
  • Spetspaprika kan bytas mot vanlig röd paprika.
  • Valnötter kan bytas mot cashewnötter, mandlar, hasselnötter, solrosfrön eller pumpafrön.
  • Andra grönsaker som passar i grytan är tärnade bitar av morot, vitkål, zucchini eller äggplanta - tillsätt och fräs med löken i början.

Tips

  • Nötterna kan serveras i en skål vid sidan om inte alla tål eller gillar nötter.
  • Grytan blir ännu godare om den lagas dagen innan och får stå att mogna i smaken. Kyl grytan i kallt vatten i vasken och förvara i kylen. Värm till servering.

4 portioner böngryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 3 msk olivolja
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 röd spetspaprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk hackad röd chilifrukt eller efter tycke
  • 4 tomater
  • 0,25 dl rödvinsvinäger
  • ca 1,5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 nejlikor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 230 gram avrunna kokta Borlottibönor, 1 pkt
  • 230 gram avrunna kokta Kidneybönor, 1 pkt
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 dl hackad valnötter till servering
  • 1/2 dl grovt hackad färsk koriander eller bladpersilja till servering

Tillagning

  1. Skala och strimla löken.
  2. Skala och hacka vitlök. Skölj och dela chili. Ta ut det vita och kärnor om du vill ha mindre hetta. Hacka chilin.
  3. Fräs löken i olivolja i 5 minuter på lite över medelvärme i en stor tjockbottnad kastrull eller stekgryta. Rör då och då.
  4. Tillsätt chili, vitlök och tomatpuré till grytan. Fräs 5 minuter till.
  5. Skölj tomater och paprika. Tärna tomater samt dela, kärna ur och strimla paprika. Tillsätt till grytan.
  6. Tillsätt vatten upp till kanten av grönsakerna - jag tog ca 1,5 dl. Tillsätt buljongtärning samt vinäger. Rör om. Koka i 15 minuter under lock.
  7. Tillsätt nejlikor, oregano och paprikapulver samt salt och vitpeppar.
  8. Skölj bönor och tillsätt dem.
  9. Låt koka i 10 minuter på låg värme under lock.
  10. Smaka av med kryddor samt salt och vitpeppar. Gott i är även någon tsk honung.
  11. Hacka valnötter grovt. Valfritt men gott är att rosta valnötterna någon minut i en torr het panna.
  12. Skölj och hacka färsk koriander eller bladpersilja grovt.
  13. Servera grytan toppad med valnötter samt färsk koriander eller bladpersilja. Nötterna kan även serveras i en skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-06

Tillbehör och liknande recept: