Vegetarisk kinesisk gryta

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk kinesisk gryta med quorn, ingefära, vitlök, chili, sojamarinad och krispiga grönsaker som vattenkastanj, smakfull torkad svamp, färska champinjoner, purjolök, rödkål och kinakål.

Serveringsförslag

En slags vegowok du kan servera med kokt jasminris eller blanda i kokta äggnudlar.

Varianter

  • Man kan byta quornbitar mot tärnad tofu, äggröra eller annat vegetariskt alternativ. Eller skippa helt och bara köra grönsaker.
  • Gott är även att toppa med rostade cashewnötter eller jordnötter.
  • Andra grönsaker som passar i är salladskål, minimajs, morot, all slags svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, pak choi, spenat, rödlök, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.
  • Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke.

Tips

Du hittar mörk risvinäger, mörk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment.

Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär.

Tänk på att en flaska risvinäger eller soja räcker till många grytor och håller länge om du sen förvarar den i kylen.

4 portioner vegetarisk kinesisk gryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram quornbitar
  • 0,5 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk hackad färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 4 salladslökar
  • 10 champinjoner
  • 400 gram rödkål
  • 400 gram salladskål
  • 20 cm purjolök
  • 1 burk vattenkastanj
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • 2 msk mörk (svart) risvinäger eller risvinäger
  • 2 tsk strösocker
  • 1 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 6 msk ljus soja
  • 2 tsk mörk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk maizena
  • 4 port kokt jasminris eller äggnudlar

Tillagning

  1. Lägg torkad svamp i blöt.
  2. Blanda sojamarinaden av risvinäger, socker, vitt vin, ljus soja, mörk soja samt sesamolja.
  3. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  4. Hacka vitlök och ingefära fint.
  5. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  6. Skölj och strimla salladslök. Dela upp nederdel och blast i två högar.
  7. Skölj och skär purjolök i grova bitar.
  8. Skölj champinjoner och skiva dem.
  9. Skölj rödkål och salladskål och strimla.
  10. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  11. Hetta upp en stor kastrull och tillsätt lite matolja.
  12. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt quornbitar.
  13. Fräs så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt. Lägg över på en tallrik.
  14. Tillsätt lite olja samt en ingrediens i taget. Börja med rödkål sedan salladskål, torkad svamp, champinjoner, purjolök och salladslök.
  15. Vänd i quorn samt sojamarinaden. Koka upp.
  16. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får såsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  17. Smaka av med salt, soja, chili, vinäger och socker samt servera med kokt jasminris eller vänd i kokta äggnudlar.
E-mail
Medel: 3.4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 388 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25