Surdegsbröd med färdig rågsurdeg

Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.

2-3 surdegsbröd eller 4 surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 1 burk (150 g) färdig rågsurdeg ex. Bagarens
  • 0,5 pkt (25 g) färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 9 dl vetemjöl special + någon dl till utbak
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
  2. Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen.
  5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord.
  7. Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
  8. Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
  9. Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
  11. Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
  12. Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
  13. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer