Vegetarisk gryta från Marocko

En mustig och värmande gryta kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar.
Koka gärna egna kikärtor innan att ha till grytan.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft. Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.

4 portioner vegetarisk gryta från Marocko

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 2 burkar skalade hela tomater
  • 300 gram pumpa
  • 300 gram kokta kikärtor
  • 6 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 4 morötter
  • 1 zucchini
  • 0,5 dl pistagenötter eller mandel (valfritt)
  • Tillbehör: 2,5 dl couscous
  • 3,5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl hackad färsk mynta
  • 5 torkade aprikoser
  • 1 dl russin
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 0,5 dl skalade pistagenötter, mandlar eller valnötter
  • 0,5 dl harissa (chilipasta)
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl citronsaft

Tillagning

  1. Lägg kikärtor och koka dem sedan mjuka enligt paket - förslagsvis dagen innan. Eller använd sköljda kikärtor på burk.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
  4. Fräs lök och vitlök på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  5. Öppna tomaterna och häll i grytan.
  6. Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2x2 cm bitar och lägg i grytan.
  7. Tillsätt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel.
  8. Tillsätt kvistarna från bladpersiljan. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera grytan med vid servering eller ha i couscousen.
  9. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung samt torkad mynta samt salt. Rör om.
  10. Låt grytan puttra (tills pumpabitarna är mjuka) under lock på låg värme i 40 minuter.
  11. Tillsätt kokta kikärtor. Skölj kikärtor på burk innan.
  12. Skala morötter och skölj zucchinin.
  13. Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar ca 2x2 cm.
  14. Tillsätt dem till grytan och koka i ytterligare 10 minuter under lock på svag värme.
  15. Laga under tiden couscous enligt nedan. Grovhacka nötter. Om du vill kan du rosta nötterna några minuter i en het stekpanna utan att bränna dem förstås.
  16. COUSCOUS: Koka upp 5 dl vatten.
  17. Mät upp couscous samt salt i en skål eller kastrull.
  18. Häll det kokande vattnet över couscousen och rör om.
  19. Sätt på lock och koka ev. upp om du lagar couscousen i en kastrull. Eller mikra en minut i mikron på max effekt om du har en skål (ej metall).
  20. Låt couscousen stå under lock i ca 3 minuter och svälla.
  21. Ta av locket och luckra upp den med en gaffel samt vänd runt smör eller olja i couscousen.
  22. Couscousen är klar att servera eller smaksätt den vidare.
  23. Smaksätt gärna couscousen genom att röra i gurkmeja (ger fin färg), mynta, strimlade torkade aprikoser, russin, hackad bladpersilja samt grovt hackad nötter.
  24. Smaka av grytan med salt samt ev. mer kryddor som gurkmeja, chili, honung och torkad mynta.
  25. Servera den vegetariska marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer