Kycklinggryta med grönsaker och bacon

Kycklinggryta med massor av goda grönsaker smaksatt med bacon, grädde, vitlök, chili, basilika, oregano och passerade tomater.

Förslag tillbehör: kokt råris (tillsätt gärna en halv dl vildris när du kokar råriset), pastaskruvar, potatismos eller couscous. Sallad som finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad med någon msk olivolja och vinäger. Grönsakerna kan varieras och bytas ut som du önskar efter tycke och tillgång. Förslag på andra grönsaker som passar i grytan är tärnad rotselleri, palsternacka och kålrot; strimlad vitkål; blomkål; strimlad fänkål med mera.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram kycklingkött som filé eller lårbensfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 pkt passerade tomater
  • 7,5 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong, grönsaksbuljong eller någon msk ekologiskt buljongpulver
  • 1 bukett broccoli
  • 2 dl kokt majs
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 5 champinjoner
  • 0,5 purjolök
  • 2 dl grädde eller sojagrädde
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Börja koka råris (som tar 40 minuter) om du vill ha det till.
  2. Strimla bacon och lägg i en stor gryta.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs bacon, lök och vitlök några minuter i olivolja i grytan.
  5. Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
  6. Pudra över vetemjöl och rör runt.
  7. Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
  8. Skär kycklingen i strimlor eller små bitar.
  9. Bryn lite kyckling i taget i en stekpanna. Lägg över i grytan.
  10. Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt broccolin.
  11. Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt. Vänd i grytan.
  12. Skölj, dela och strimla purjolöken. Bryn den i lite olivolja och tillsätt sedan till grytan.
  13. Skölj majs. Skär loss den från kolven om du köpt kokt helt majskolv.
  14. Tillsätt majs och grädde. Koka upp.
  15. Smaka av grytan med salt och peppar.
  16. Hacka persilja och rör i den.
  17. Servera kycklinggrytan med önskat tillbehör och sallad.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer