Kycklinggryta med grönsaker och bacon
Introduktion och förberedelse
Kycklinggryta med massor av goda grönsaker som majs, broccoli, champinjoner och purjolök smaksatt med bacon, grädde, vitlök, chili, basilika, oregano och passerade tomater.
Serveringsförslag
- Kokt råris (tillsätt gärna en halv dl vildris när du kokar råriset), pastaskruvar, potatismos eller couscous.
- Sallad som finrivna morötter, tärnad tomat och grönsallad med någon msk olivolja och vinäger passar också till.
Varianter
- Grönsakerna kan varieras och bytas ut som du önskar efter tycke och tillgång. Förslag på andra grönsaker som passar i grytan är tärnad rotselleri, palsternacka och kålrot; strimlad vitkål; blomkål; strimlad fänkål med mera.
- Istället för bacon kan du laga med rökt fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
Tillagning
- Börja koka råris (som tar 40 minuter) om du vill ha det till.
- Strimla bacon och lägg i en stor gryta.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs bacon, lök och vitlök några minuter i olivolja i grytan.
- Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
- Pudra över vetemjöl och rör runt.
- Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
- Skär kycklingen i strimlor eller små bitar.
- Bryn lite kyckling i taget i en stekpanna. Lägg över i grytan.
- Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt broccolin.
- Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt. Vänd i grytan.
- Skölj, dela och strimla purjolöken. Bryn den i lite olivolja och tillsätt sedan till grytan.
- Skölj majs. Skär loss den från kolven om du köpt kokt helt majskolv.
- Tillsätt majs och grädde. Koka upp.
- Smaka av grytan med salt och peppar.
- Hacka persilja och rör i den.
- Servera kycklinggrytan med önskat tillbehör och sallad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 665 kcal