Krusbärsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Krusbärsmarmelad kan du koka av röda, gröna eller gula krusbär. God och lätt att göra själv.

Serveringsförslag

Passar till scones, rostbröd, fika, frukost eller mackar.

Varianter

  • Du kan smaksätta krusbärsmarmeladen med kanel eller med whisky.
  • Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller redan konserveringsmedel och pektin.

Förvaring

  • Öppnad burk förvaras i kylen någon månad. Förvara oöppnad burk mörkt och svalt upp mot något år.
  • Tillsätt ev. natriumbensoat samt parafinera burkarna om du vill ha en hållbar marmelad som du kan förvara mer än någon månad.

Marmeladprov

  • Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.
  • Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
  • Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

1 sats krusbärsmarmelad, ca 0,8 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter fina krusbär. Röda, gröna eller gula. Eller blanda
  • 0,3 dl vatten
  • 4,5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)

Tillagning

  1. Rensa krusbären. Lägg dem i en stor kastrull och koka i vattnet i fem minuter. Mosa ihop krusbären med en slev eller potatisstöt.
  2. Tillsätt sockret och låt småkoka i 45 minuter. Gör marmeladprovet genom att ta en tsk krusbärsmarmelad och lägga på en assiett och ställa i kylen. När krusbärsmarmeladen stelnat ska du dra kanten på skeden genom krusbärsmarmeladen och då ska den inte flyta ihop igen, gör den det så får du koka lite till.
  3. Rör ut natriumbensoat med lite av sylten i ett glas. Rör ut i resten av sylten.
  4. Häll upp krusbärsmarmeladen på rengjorda burkar och låt den kallna. Täck gärna med två lager smält paraffin och sätt på lock. Utan konserveringsmedel håller sig marmeladen minst 14 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14

Tillbehör och liknande recept:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...