Havtornsmarmelad

En chunky marmelad med hela mosade havtorn. Används som vanlig marmelad men också god till ostbrickan. Havtorn kan du plocka själv eller köpa frysta. Jättelätt att laga - bara att blanda, koka ihop och hälla på burk. 

Pektin finns i syltsocker men man kan tillsätta extra pektin (enligt paket) (Agar flakes, flytande pektin eller pulverpektin) om man vill ha den ännu fastare. Om du vill så kan du även passera och sila havtornen så får du en helt klar marmelad. Då blir det lite mindre i mängd räknat samt man får ta i extra pektin. Sterilisera burken om du vill spara marmeladen länge. 

Vill du använda vanligt socker så går det bra men då får du tillsätta extra pektin enligt paket om du vill ha en fastare konsistens samt konserveringsmedel om du vill spara marmeladen jättelänge.

1 burk på ca 4 dl havtornsmarmelad

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram havtorn, frysta eller färska
  • 225 gram syltsocker

Tillagning

  1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
  2. Häll upp havtornen i ren burk eller burkar och förslut direkt.
  3. Förvara havtornsmarmeladen mörkt och svalt. Låt gärna stelna till något dygn i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen. Om den blir för lös kan du koka om marmeladen med mer pektin.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer