Hummersås

Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger.
Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer. Uteslut då hummern från receptet men tillsätt någon till några msk hummerfond och smaka av hummersåsen.
Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.
Recept på kokt hummer hittar du om du söker här på Receptfavoriter.se
På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.

8-10 portioner hummersås

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer (400g)
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 150 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm torkad timjan
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valvfritt)

Tillagning

  1. Skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar.
  2. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Skär ev. hummerköttet i bitar och spara i kyl (ev. för att garnera rätten med) eller frys till annat.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
  4. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
  5. Bryn grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut. Tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp.
  7. Ta upp lagerbladet.
  8. Mixa såsen med grönsakerna med en stavmixer.
  9. Tillsätt hummerskalen samt lagerblad och låt småkoka 30 min utan lock.
  10. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin.
  11. Låt ev. hummersåsen stå och dra någon timme om du har tid.
  12. Sila bort skalen.
  13. Koka upp hummersåsen i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
  14. Hummersåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer