Formfranska med surdeg

Vitt ljust bröd bakat med vetesurdeg. Gott som bla rostbröd.
Degen kan också bakas som släta ljusa bullar. Då är det gott att ha i 2 tsk stött kardemumma i degen om du gillar det.
Du kan baka med egen surdeg - då får du räkna med några dagar för att få igång surdegen. Det finns också färdig vetesurdeg att köpa och då tar det bara 3 timmar att baka formfranskorna.

2 formfranskor med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Till formfranskorna: 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram brödjäst för söta degar
  • 5 dl kallt vatten
  • 1,5 liter vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 msk smör att smörja brödformarna med

Tillagning

  1. Vetesurdeg: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
  7. Dags att baka formfranskorna: lös upp jästen i vattnet.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
  9. Öka hastigheten eller knåda för han degen elastisk i tio minuter.
  10. Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
  11. Smörj två (eller flera beroende på storlek) brödformar med smör.
  12. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet.
  13. Knåda ihop den med händerna och dela i två delar eller flera beroende på hur stora och antal bröd du vill baka.
  14. Forma franskorna genom att knåda ut en rektangel med samma bredd som brödformarna och vik sedan över en tredjedel från toppen och sedan en tredjedel mot botten. Lägg med skarven nedåt i brödformarna.
  15. Jäs formfranskorna övertäckta i 45 minuter.
  16. Sätt ugnen på 260 grader
  17. Sätt ner värmen till 200 och grädda i 20-25 minuter.
  18. Ta ut och låt svalna i formarna.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer