Kokt hummer med mangosalsa

Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt. En god salsa med mango, avokado, tomat och rödlök samt lite sallad och ett gott bröd är gott till hummern.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vinägrett kan du göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till hummer med mangosalsa är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.

4 portioner kokt hummer med mangosalsa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram hummer, levande, kokta i lag eller frysta
  • 3 liter vatten
  • 3 msk salt
  • 0,5 citron
  • 2 sockerbitar
  • 3 dillkronor eller dillstjälkar (valfritt)
  • Mangosalsa: 1 mango
  • 2 avokado
  • 0,5 rödlök
  • 2 tomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk röd vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 droppar tabasco (valfritt)
  • Tillbehör: 4 klyftor citron
  • 4 skivor rostat eller smörstekt bröd
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 4 msk vinägrett

Tillagning

  1. Du kan laga med levande med fryst och tinade kokt hummer.
  2. KOKT LEVANDE HUMMER: Skölj humrarna i vatten.
  3. Sätt en gummisnodd runt klorna om de inte redan har det.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  5. Skölj citronen och dela den på mitten.
  6. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  7. Lägg i en hummer i taget. Sänk ner den i kokande vatten med huvudet före så dör de direkt. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda klart under lock i högst 12 minuter.
  8. Ta upp hummern och lägg på ett fat.
  9. Nu kan humrarna serveras varma med tillbehör eller svalna av och förvaras kallt tills de ska användas.
  10. FRYST ELLER REDAN KOKT HUMMER: Tina humrarna i kylen om de är frysta ev. över natten.
  11. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock och tillsätt salt samt sockerbitar.
  12. Skölj citronen och dela den på mitten.
  13. Pressa ur saften i lagen och lägg i den halva citronen samt ev. dillkronor eller stjälkar.
  14. Lägg i en hummer i taget. Koka upp och lägg ner nästa hummer. Sänk värmen och låt humrarna sjuda i 3 minuter så är de varma.
  15. Servering: Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  16. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  17. Mangosalsa: Skala mangon och skär mangoköttet i tärningar. Ett tips är att först skära bort de sk kinderna (mangon har en oval något platt kärna) och sedan skär du kinderna i tärningar samt skär av resten från kärnan till tärningar. Lägg i en stor skål.
  18. Dela avokadon, kärna ur och gröp ur med en sked.
  19. Tärna avokadon. Lägg i skålen.
  20. Skölj och tärna tomaterna. Lägg i skålen.
  21. Skala och finhacka en halv rödlök. Lägg i skålen.
  22. Tillsätt och blanda olivolja, vinäger samt salt och vitpeppar. Smaka av med salt, peppar samt ev. tabasco för lite hetta.
  23. Servera hummern intill en hög av mangosalsa (lägg ev. i glas eller rund metallring och forma en rund hög), vidare blandad sallad med lite vinägrett, rostat bröd samt en klyfta citron var på varje tallrik.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer