Brioche briochebröd briochedeg

Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Du behöver 16 små briocheformar, muffinsformar eller en avlång 1,5-liters brödform.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.

16 briocher eller ett briochebröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk strösocker
  • 0,6 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk vatten
  • 3 ägg
  • 1 äggula till pensling av briocherna

Tillagning

  1. Blanda vetemjöl, socker, salt och smör till en grynig massa i en bunke. Går snabbast i matberedare med knivtillsatsen.
  2. Rör ut och lös upp jästen i lite fingervarmt vatten i en stor bunke.
  3. Tillsätt äggen och rör ihop till en smet.
  4. Tillsätt mjölblandningen och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Stjälp upp briochedegen på ett mjölat bakbord.
  6. Smörj ca 16 formar med smör eller en stor avlång brödform.
  7. Dela briochedegen i 16 lika delar. Rulla bullar - små briocher - och lägg i varsin smord form.
  8. Om du vill kan du ta en del av degen och rulla små bollar som du garnerar briocherna med (se bild).
  9. Gör du en enda stor brioche i avlång brödform formar du den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Vill du garnera den också så tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock och gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen.
  10. Täck med bakduk och låt briochen jäsa ca 1 timme.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Pensla briocherna med uppvispad äggula.
  13. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Gräddar du en briochen i en stor form tar det ca 20 minuter.
  14. Låt briocherna svalna på galler. Servera briocherna varma. Den stora briochen kan skivas och rostas vid servering.
E-mail
Medel: 4.9 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer