AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hummerstuvning

Hummerstuvning Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
4 port hummerstuvning

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 1 burk hummerkött eller 1,5 dl färskt kokt
  • Stuvning till gratinerad hummer: 2 kokta humrar (använd köttet i stuvningen och skalen att gratinera i)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 10 champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 hela tomater utan skal (från burk)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk konjak eller brandy
  • 0,5 tsk salt
  • 2-3 droppar tabasco
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning:

  1. Enkel hummerstuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter. Tillsätt önskad huvudingrediens, tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.
  2. Stuvning till gratinerad hummer: Tina humrarna om de är frysta.
  3. Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  4. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  5. Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut. Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar. Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
  6. Gör stuvningen: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och hacka svampen. Stek lök och svamp i olivolja några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
  7. Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
  8. Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop. Ta av från värmen och låt svalna något.
  9. Blanda hummerköttet i stuvningen. Klorna låter du sitta kvar.
  10. Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
  11. Dela upp fyllningen i skalen. Toppa med riven parmesanost. Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
  12. Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
  13. Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
  14. Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på. Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.


 

Fler recept ur samma kategori som Hummerstuvning:

Kokt hummer med mangosalsa
Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt. En god salsa med mango, avokado, tomat och rödlök samt lite sallad och ett gott bröd är gott till hummern.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vinägrett kan du göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till hummer med mangosalsa är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Hummersås
Hummersås. Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger.
Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer. Uteslut då hummern från receptet men tillsätt någon till några msk hummerfond och smaka av hummersåsen.
Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.
Recept på kokt hummer hittar du om du söker här på Receptfavoriter.se
På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor
Fiskspett med lax och pilgrimsmusslor samt hummersås, potatistimbal och kokta haricots verts. En festrätt som är lyxig men förhållandevis enkel att laga och förbereda till många.
Potatistimbal, hummersås och fiskspett kan du förbereda och ha i kylen. Potatis och sås värmer du bara sedan och fiskspettet grillar du på och eftersteker klart i ugnen.
Potatistimbalen är strimlad potatis lagad i timbalform med grädde och god getost typ Chèvre. Istället för getost kan du ta fetaost, fårost, västerbottensost eller färskost. Istället för potatistimbal kan du ha pressad potatis, potatismos, råris eller quinoa.
Vintips till fiskspetten är vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Hummer

Gilla oss på Facebook