AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Hummerstuvning

Hummerstuvning Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
4 port hummerstuvning
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • Enkel hummerstuvning: 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 1,5 dl hummerkött från burk eller färsk kokt hummerkött
  • Hummerstuvning på hel hummer: 2 kokta humrar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 10 champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 hela tomater utan skal (från burk)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk konjak eller brandy
  • 0,5 tsk salt
  • 3 droppar tabasco
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning:

  1. Enkel hummerstuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter. Tillsätt hummer, dill och smaka av med salt och peppar.
  2. Stuvning till gratinerad hummer: Tina humrarna om de är frysta.
  3. Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  4. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  5. Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut. Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar. Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
  6. Gör stuvningen: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och hacka svampen. Stek lök och svamp i olivolja några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
  7. Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
  8. Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop. Ta av från värmen och låt svalna något.
  9. Blanda hummerköttet i stuvningen. Klorna låter du sitta kvar.
  10. Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
  11. Dela upp fyllningen i skalen. Toppa med riven parmesanost. Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
  12. Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
  13. Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
  14. Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på. Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.


 

Fler recept ur samma kategori som Hummerstuvning:

Hummerstuvning
Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.
Hummersoppa
Hummersoppa. Soppa på hummer är gott och en klassisk festrätt till ex. Nyårsfest.
Hemgjord hummersoppa gör du med en god hummerfond på skalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Räkna att en kokt hummer väger ca 400 gram. Ta två humrar om de är mindre.
Tillbehör: nybakt bröd som baguette, grissinis eller focaccia passar till. Eller oststänger ex. grissinis panerade med ägg och riven parmesan och bakade i ugnen.
Servera med mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne eller vitt vin av ex. Chablis eller en god chardonnay.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Se alla recept ur kategorin Hummer

Gilla oss på Facebook