AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hummerstuvning

Hummerstuvning Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
4 port hummerstuvning
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska som mjölk, grädde eller spad
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk hackad dill
  • 1 burk hummerkött eller 1,5 dl färsk kokt hummerkött
  • Stuvning till gratinerad hummer: 2 kokta humrar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 10 champinjoner
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 hela tomater utan skal (från burk)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk konjak eller brandy
  • 0,5 tsk salt
  • 3 droppar tabasco
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning:

  1. Enkel hummerstuvning: Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och rör tills stuvningen är slät och kokt i 5 minuter. Tillsätt önskad huvudingrediens, tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.
  2. Stuvning till gratinerad hummer: Tina humrarna om de är frysta.
  3. Klyv humrarna på längden. Skär först halva huvudet sedan vänder du på hummern och skär från topp till stjärt itu resten av hummern på mitten.
  4. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
  5. Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut. Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar. Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
  6. Gör stuvningen: Skala och finhacka schalottenlök. Rensa och hacka svampen. Stek lök och svamp i olivolja några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
  7. Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
  8. Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop. Ta av från värmen och låt svalna något.
  9. Blanda hummerköttet i stuvningen. Klorna låter du sitta kvar.
  10. Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
  11. Dela upp fyllningen i skalen. Toppa med riven parmesanost. Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
  12. Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
  13. Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
  14. Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på. Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.


 

Fler recept ur samma kategori som Hummerstuvning:

Hummerpasta med räkor
Hummerpasta med räkor. Enkel men lyxig pasta med hummersås lagad av hummersoppa på burk, grädde, räkor, gräslök och serverad med rostad parmesan.
Istället för hummersoppa på burk kan du ta några msk hummerbuljong, mer vatten och en burk tomatsoppa.
Rostad parmesan är parmesanost som bakats knaprig i ugnen. Det är gott att garnera pastan med men kan såklart uteslutas eller ersättas med färsk riven parmesan. Parmesanost kan också bytas mot annan lagrad ost som ex. västerbottensost.
Hummerstuvning
Hummerstuvning. Stuvning med hummer passar till ex. gratinerad hummer, omelett eller crepes.
Tar du lite mindre vätska och lägger till svamp mm enligt nedan (och bilden) så du får en fastare stuvning kan du ha den till Hummer Thermidor som är kokt, urgröpt, stuvad hummer som fylls i skalet och gratineras med ost. Lite cayennepeppar är då gott i stuvningen också.
Lagar du stuvningen att använda till gratinerade halverade humrar så använd hummerköttet från humrarna i stuvningen och skalen att gratinera i. Uteslut då ev. extra hummerkött från ex. burk. Eller så tar du mer det och får extra mycket hummerkött i stuvningen.
Kokt hummer med mangosalsa
Kokt hummer med mangosalsa är gott som lyxig och fräsch förrätt. En god salsa med mango, avokado, tomat och rödlök samt lite sallad och ett gott bröd är gott till hummern.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vinägrett kan du göra av lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Vintips till hummer med mangosalsa är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Se alla recept ur kategorin Hummer

Gilla oss på Facebook