Kantarellsoppa

Svampsoppa med kantareller. Du kan såklart blanda trattkantareller och kantareller.
Soppan kan garneras med 2 dl smörfrästa fina kantareller, 1 msk hackad schalottenlök, 2 msk hackad gräslök eller bladpersilja
1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 strimlad purjolök samt frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
Någon droppe tryffelolja i varje tallrik, riven parmesan eller annan lagrad ost samt ostflarn passar också till om soppan ska serveras som finsoppa.
Som vintips till kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.

4 portioner kantarellsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram färska rensade kantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 3 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme med svampen i en stor kastrull i smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt soppan koka i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen.
  8. SERVERA TILL SOPPBUFFE: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag.
  9. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök.
  10. Servera gott bröd till med ex. färskost.
  11. SERVERA TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om.
  12. Jag gillar att på låg värme råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Gott är också att fräsa några tärningar fläsk och strö över varje tallrik. Vidare kan man ugnssteka 4 skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer