Svampsoppa

Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram champinjoner
  • 50 gram smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2 msk ljus soja som Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • Tillbehör: 150 gram rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 10 kastanjechampinjoner
  • 25 gram smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Skölj, rensa och hacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök mjuk några minuter i hälften av smöret i en stor kastrull. Rör då och då. Lägg över på en tallrik.
  4. Lägg resten av smöret och låt bli varmt. Lägg sedan i svampen, rör om och fräs under omrörning någon minut.
  5. Tillsätt löken och strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i mjölk eller vatten lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Skölj och hacka persiljan.
  9. Tillsätt grädden och koka upp.
  10. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i mixer. Mixa i crème fraiche.
  11. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja samt ev. tryffelolja. Tillsätt persilja. Svampsoppan kan nu serveras.
  12. Extra tillbehör: rotselleri- svamp och purjolöksröra: skär bort skalet från rotsellerin och skär den i små stavar.
  13. Fräs den i en stekpanna i någon msk smör. Tillsätt en halv dl vatten och låt koka mjuk tills vattnet avdunstat. Fräs rotsellerin så att den får färg och lägg över i en kastrull.
  14. Rensa och skölj kastanjechampinjonerna.
  15. Fräs dem i lite smör så att de får färg. Lägg över med rotsellerin.
  16. Dela och skölj purjolöken. Strimla den och fräs i lite smör tills den fått färg. Lägg sedan över och blanda med rotsellerin och svampen. Salta och peppra.
  17. Servera svampsoppan som den är eller förslagsvis lite festligare med rotselleri- svamp och purjolöksröran samt en klick crème fraiche.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer