Smördegspinnar

Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.

7 st smördegspinnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tinad fd fryst smördegsplatta ca 8x16 cm eller motsvarande kyld smördeg på rulle
  • ca 0,5 dl vetemjöl till utkavling
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tina smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut smördegsrektagneln på mjölat bakbord till 20x20 storlek. Färsk kyld smördeg kan du också kavla ut till så den blir något tunnare med måtten 20x20 cm.
  4. Skär smördegen i 7 stycken remsor, ca 1-2 cm breda.
  5. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  6. Strö över lite flingsalt och ev. andra frön som sesamfrön eller vallmofrön.
  7. Snurra runt smördegspinnarna 2-3 varv runt sig själva och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda smördegspinnarna i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera smördegspinnarna varma. Du kan också låta dem svalna och sedan värma igen till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer