Smördegspinnar

Smördegspinnar eller snurror som passar till soppa, förrätter eller på egen hand som tilltugg.
Lätta att laga. Serveras direkt efter bakning när de är knapriga. Efter ett tag mjuknar de. Då kan du värma på dem igen till servering ex. om du förbereder smördegssnurror att ha till förrätt som soppa eller tilltugg.
Här är smördegspinnarna garnerade med flingsalt men man kan lägga till sesamfrön, vallmofrön eller andra frön.

7 st smördegspinnar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 tinad fd fryst smördegsplatta ca 8x16 cm eller motsvarande kyld smördeg på rulle
  • ca 0,5 dl vetemjöl till utkavling
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Tina smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Kavla ut smördegsrektagneln på mjölat bakbord till 20x20 storlek. Färsk kyld smördeg kan du också kavla ut till så den blir något tunnare med måtten 20x20 cm.
  4. Skär smördegen i 7 stycken remsor, ca 1-2 cm breda.
  5. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
  6. Strö över lite flingsalt och ev. andra frön som sesamfrön eller vallmofrön.
  7. Snurra runt smördegspinnarna 2-3 varv runt sig själva och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda smördegspinnarna i 10 minuter.
  9. Ta ut och servera smördegspinnarna varma. Du kan också låta dem svalna och sedan värma igen till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer