Svampsoppa med kräftstjärtar och tryffelskum

Svampsoppa. God festlig soppa till förrätt eller vardagslyx. Här med kräftstjärtar och tryffelskum.
Soppa med kantarell eller champinjon, Karl Johan eller annan god matsvamp.
Svampsoppan passar som förrätt, fin lunch eller festligare soppbjudning.
Serveras soppan som en förrätt så kan du ta lite mindre soppa och kräftstjärtar per portion och då räcker den till sex personer.
Ett gott bröd med färskost är gott till svampsoppan.

4 portioner svampsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • cirka 600 gram rensad god matsvamp som champinjoner, ostronskivling, kantareller eller karl-johan (eller blanda)
  • 50 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl grädde
  • 5 dl standard mjölk + 0,5 dl standardmjölk till tryffelskum
  • 3 msk ljus soja som Kikkoman (valfritt)
  • 4 droppar tryffelolja
  • 1 burk skalade kräftstjärtar i lag

Tillagning

  1. Skölj, rensa och grovhacka svampen.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  3. Stek lök och vitlök i smör på medelvärme i en stor kastrull.
  4. Lägg i svampen, rör om och fräs på medelvärme i ca 5 minuter.
  5. Strö vetemjöl över svampen i kastrullen och rör om.
  6. Häll i grädde och mjölk lite i taget under omrörning. Koka upp under omrörning.
  7. Låt sedan svampsoppan koka minst 5 minuter. Rör då och då så att svampsoppan inte bränns.
  8. Mixa soppan med en stavmixer eller i mixer (kan uteslutas om du ej har dessa redskap).
  9. Smaka av svampsoppan med salt och peppar samt ljus soja.
  10. Häll av lagen från kräftstjärtarna.
  11. Vispa eller mixa 0,5 dl mjölk i en skål så att den skummar upp. Tillsätt tryffeloljan.
  12. Serveringsförslag: servera svampsoppan i djupa tallrikar. Lägg först upp några kräftstjärtar var i en hög på botten av tallriken. Lägg sedan soppa runt och skeda några matskedar tryffelskum runt.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer