Bönsoppa med tryffel

Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.

4 portioner bönsoppa med tryffel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 x 400g vita Cannellinibönor på burk
  • 250 g ostronskivling
  • 2 st svartrötter
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 burk creme fraiche
  • 1 tärning ekologisk buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,75 liter rapsolja eller solrosolja att fritera med
  • 4 msk olivolja
  • 8 droppar tryffelolja
  • 2 msk whisky
  • 1 dl standard mjölk
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs i en tjockbottnad soppkastrull tills de har tagit ljus färg.
  2. Skölj och tillsätt bönorna, 7 dl vatten samt 1 buljongtärning och låt sjuda på låg värme i ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer till en slät soppa. Sila den över i en bytta och häll sedan tillbaks i soppkastrullen. Skölj och hacka bladpersilja och lägg i en skål till garnering.
  3. Tillsätt grädde och creme fraiche och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skala och riv svartroten i långa strimlor, lägg i en skål och tillsätt majsmjöl och blanda.
  5. Riv svampen i strimlor och stek den i stekpanna, samt tillsätt 2 msk whisky.
  6. Värm upp oljan i en panna och tillsätt svartroten, fritera lite i taget i ca 1 minut under omrörning. Ta upp svartroten och lägg på papper för att torka av.
  7. Mixa mjölken i en bunke med ca 8 droppar tryffelolja med en elvisp till ett skum.
  8. Lägg svampen i djupa tallrikar, tillsätt soppan samt toppa med lite svartrot och skeda runt några matskedar tryffelskum samt garnera med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer