Gräddig färskost à la Provence

Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. örter (ta ex. ett halvt paket frysta örter provencale och ett halvt paket fryst persilja); vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Förslag på smaksättningar: Vitlöksfärskost: 1-2 tsk vitlökspulver eller 1 pressad klyfta färsk vitlök
Färskost med grönt: 1 kruka färsk gräslök, finskuren
Färskost med svamp: 1 liten burk champinjoner, väl avrunnen och finhackad
Räkost: 15-20 st skalade räkor, väl avrunna och finhackade
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.

4 dl färskost

  • Förberedelse: 4 tim 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 liter naturell yoghurt
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Häll yoghurt i ett kaffefilter (fyll upp lite i taget tills filen är slut) och låt stå och rinna av i minst 4 timmar eller över natten.
  2. Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel.
  3. Lägg i en burk eller skål och förvara i kylen.
  4. Färskosten håller sig minst någon vecka i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer