Julsylta

Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.

1 julsylta

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat fläsklägg
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 morötter i slantar
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald kryddpeppar

Tillagning

  1. Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma med en slev.
  2. Tillsätt vit- och kryddpepparkorn, lagerblad, gul lök och morötter.
  3. Koka fläskläggen under lock ca 2 timmar. Fläskläggen ska vara mör och nästan lossna från benet.
  4. Ta upp fläskläggen, skär bort svål och kött från benen.
  5. Lägg tillbaka svål och ben i spadet och låt det koka ihop 30 min.
  6. Låt fläskköttet svalna något och skär i mindre men ännu stora bitar.
  7. Blanda kött med kryddpeppar och vitpeppar i en skål.
  8. Slå in - packa in och pressa ihop köttet i en kökshandduk och/eller form.
  9. Sila fläskspadet och häll så mycket över köttet, så att det nätt och jämnt täcker.
  10. Lägg press på köttet och låt det kallna och stå över natten i kylen.
  11. Ta upp julsyltan och förvara i kylen.
  12. Servera julsyltan med inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer