Julsylta

Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.

1 julsylta

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 15 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat fläsklägg
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 klyftad gul lök
  • 2 morötter i slantar
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald kryddpeppar

Tillagning

  1. Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma med en slev.
  2. Tillsätt vit- och kryddpepparkorn, lagerblad, gul lök och morötter.
  3. Koka fläskläggen under lock ca 2 timmar. Fläskläggen ska vara mör och nästan lossna från benet.
  4. Ta upp fläskläggen, skär bort svål och kött från benen.
  5. Lägg tillbaka svål och ben i spadet och låt det koka ihop 30 min.
  6. Låt fläskköttet svalna något och skär i mindre men ännu stora bitar.
  7. Blanda kött med kryddpeppar och vitpeppar i en skål.
  8. Slå in - packa in och pressa ihop köttet i en kökshandduk och/eller form.
  9. Sila fläskspadet och häll så mycket över köttet, så att det nätt och jämnt täcker.
  10. Lägg press på köttet och låt det kallna och stå över natten i kylen.
  11. Ta upp julsyltan och förvara i kylen.
  12. Servera julsyltan med inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer