Grönkålschips

Torkad grönkål med olivolja och salt. Knapriga och goda som chips och tilltugg eller garnering till andra rätter som julmat, buffé och smörgåsbord. Passar speciellt att garnera julskinka, julköttbullar, prinskorv med mera. 

En annan variant är att först frysa grönkålen - när du rensat den - utspritt på en bricka i frysen. Då spränger man cellväggarna, de slokar och tappar vatten när de tinar. Krama ur och sprid ut på bakplåtspapper med lite olivolja och rosta dem sedan på 140 grader i 30 minuter eller tills de är knapriga. 

4 portioner grönkålschips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 60 gram färsk grönkål, rensad från stjälkar - det finns rensad och grovhackad grönkål på påse
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 60 grader.
  2. Skölj grönkålen.
  3. Skär bort stammarna samt dela grönkålen i mindre bitar (i storlek som chips) om du ej köpt färdig rensad och grovhackad grönkål på påse.
  4. Torka grönkålen med hushållspapper.
  5. Vänd grönkålen runt med lite olivolja i en skål.
  6. Fräs grönkålen två minuter så att de tappar spänsten.
  7. Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Torka grönkålen i mitten av ugnen i 2 timmar. Grönkålen ska bli knaprig men ej bränd.
  9. Ta ut och låt grönkålen svalna.
  10. Lägg upp grönkålen i en skål eller på fat och strö över några nypor flingsalt.
  11. Grönkålschipsen är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer