Rullsylta

Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.

Du behöver bomullssnöre att binda upp rullsyltan med.

10 portioner rullsylta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat sidfläsk med svål
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk salt
  • 1 tsk krossade svartpepparkorn
  • 1,5 msk krossade kryddpepparkorn
  • 1,5 msk krossade gula senapsfrön
  • 4 gelatinblad
  • Till kokningen: 1,5 tsk salt
  • 5 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Skär bort nästan hela svålen från fläsket med en vass kniv, låt svålen sitta fast någon cm på ena långsidan. Skär bort brosk och ev. ben.
  2. Fläsket ska gå att rullas ihop. Om det är för tjockt för att rullas måste du skära det itu. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, vrid kniven i vinkel och skär ut nästan till kanten. Nu kan du vika ut den köttbiten, fläsket sitter ihop och går att rulla ihop. Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
  3. Strö den hackade gula löken över fläsket.
  4. Strö kryddblandningen över hela ytan.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg dem över fläsket.
  6. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så hårt som möjligt. Linda sedan svålen runt rullen och bind om den med ett bomullssnöre.
  7. Sätt en köttermometer med spetsen i mitten av rullen.
  8. Koka upp vatten och salt. Lägg i rullen (ska vara täckt av vatten). Sjud på svag värme under lock ca 1 - 1,5 timmar. Syltan är färdig när termometern visar 73-75 grader.
  9. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
  10. Ta upp rullen och lägg i en liten bunke. Häll i och mät upp spad så att det täcker.
  11. Häll ut spadet i en kastrull och rör ut gelatinbladen.
  12. Häll tillbaka spadet över rullsyltan.
  13. Sätt en liten skål eller liknande med något tungt på (ex. en mortel) och lägg rullsyltan i press ca 5 timmar (tills den kallnat) eller över natten i kylen eller om det är kallt - ute.
  14. Servera den tunt skivad med rödbetor och ev. lite av gelén som garnering. Hackad persilja kan man också garnera med.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer