Kalvsylta

Introduktion och förberedelse

Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök.

Syltan är klassisk till julbord och smörgåsbord.

Serveringsförslag

Varianter

Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna.

Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt men det är valfritt och onödigt tycker jag.

900 gram kalvsylta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 14 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg kalvkött med ben, bringa eller bog
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk ättika 12%
  • 3 gelatinblad

Tillagning

  1. Skölj köttet och lägg det i en stor gryta.
  2. Slå på vatten så det täcker.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Lägg i salt, kryddpeppar, lagerblad och skalad lök i klyftor.
  5. Koka 1,5 timmar eller tills köttet lätt lossnar från benen. Ta upp kalvköttet och låt det svalna.
  6. Sila av buljongen från lök, lagerblad och kryddpeppar. Häll tillbaka buljongen i grytan.
  7. Koka ner buljongen i 20 minuter utan lock.
  8. Lägg gelatinblad i lite kallt vatten i fem minuter. Rör i buljongen när den kokat klart.
  9. Hacka köttet i småbitar eller mixa det grovt i matberedare (lite i taget).
  10. Blanda lika mycket buljong som mängden kött, ättika och smaka av med mer vitpeppar, grovt mald kryddpeppar och salt.
  11. Häll upp i rund sockerkaksform eller avlång brödform och låt kalvsyltan svalna och sedan stelna i kylen över natten täckt med plastfolie.
  12. Du kan klä formarna innan med plastfolie så lossnar kalvsyltan lättare sedan när du stjälper upp den.
  13. Stjälp upp kalvsyltan på fat och servera den med inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4.3 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 208 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25