Kalvsylta

Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.

Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna. Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt.

900 gram kalvsylta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 14 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg kalvkött med ben, bringa eller bog
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk ättika 12%
  • 3 gelatinblad

Tillagning

  1. Skölj köttet och lägg det i en stor gryta.
  2. Slå på vatten så det täcker.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Lägg i salt, kryddpeppar, lagerblad och skalad lök i klyftor.
  5. Koka 1,5 timmar eller tills köttet lätt lossnar från benen. Ta upp kalvköttet och låt det svalna.
  6. Sila av buljongen, skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen.
  7. Koka ner buljongen i 20 minuter utan lock.
  8. Lägg gelatinblad i lite kallt vatten i fem minuter. Rör i buljongen när den kokat klart.
  9. Hacka köttet i småbitar eller mixa det grovt i matberedare (lite i taget).
  10. Blanda lika mycket buljong som mängden kött, ättika och smaka av med mer vitpeppar, grovt mald kryddpeppar och salt.
  11. Häll upp i rund sockerkaksform eller avlång brödform och låt kalvsyltan svalna och sedan stelna i kylen över natten täckt med plastfolie.
  12. Du kan klä formarna innan med plastfolie så lossnar kalvsyltan lättare sedan när du stjälper upp den.
  13. Stjälp upp kalvsyltan på fat och servera den med inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer