Hemgjord julsenap

Hemgjord julsenap på gula och bruna senapsfrön, lite Colemans senapspulver, ättika, honung samt lite rapsolja. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.

Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.

1 burk hemgjord julsenap

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 35 gram gula senapsfrön
  • 35 gram bruna senapsfrön
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk senapspulver som Colemans
  • 2 msk socker
  • 2 msk honung
  • 1 tsk ättikssprit 12 %

Tillagning

  1. Sjud senapsfröna med vattnet under lock i ca 5 minuter.
  2. Häll av.
  3. Mortla senapsfröna några i taget eller mixa i drinkmixer.
  4. Tillsätt olja, senapspulver, socker, honung och ättika och mixa eller mortla senapen så grov du vill ha den.
  5. Förvara i kylen. Låt gärna senapen stå och få smak över natten men den kan också njutas direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer