Grisfötter

Grisfötter till julbord. Grisfötter kan man koka i god tid och sedan värma eller griljera till servering. De kokas med salt, vitpeppar och kryddpeppar. Be att få kluvna grisfötter om de ej är de redan.
 

8 st grisfötter

  • Förberedelse: 10 tim
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 10 tim

Ingredienser

  • 8 st grisfötter
  • 3 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 10 st kryddpepparkorn
  • Saltlake: 1,5 dl salt
  • 2 msk socker
  • 4 liter vatten
  • Griljering: 2 msk vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 4 msk smör

Tillagning

  1. Borsta, rensa och skär bort ev. hår från grisfötterna så att de är ordentligt rena.
  2. Lägg dom i en kastrull med kallt vatten och koka upp.
  3. Häll bort det första kokvattnet och fyll på nytt så att det täcker grisfötterna.
  4. Tillsätt salt, vitpeppar och kryddpeppar.
  5. Koka grisfötterna i 3 timmar under lock. Se till så att de är täckta med vatten hela tiden. Grisfötterna ska vara mjuka när de har kokt färdigt. Låt grisfötterna kallna i sitt spad.
  6. Blanda saltlaken i en stor kastrull eller skål.
  7. Ta upp och Skölj av grisfötterna samt lägg i saltlaken. Se till att det täcker. Spara en halv liter av spadet att värma grisfötterna i till servering.
  8. Låt grisfötterna ligga i saltlaken i 10 timmar ex. över natten.
  9. Ta upp dem och förvara dem i kylen till servering. De kan också frysas.
  10. Vid servering så värmer du upp grisfötterna i ugnen på 200 grader med lite spad i botten och lägger upp på fat. Man kan också ha i en klick smör och ösa grisfötterna någon gång.
  11. Griljering av grisfötter: Bena ur de stora benen när grisfötterna är varma. Lägg dem i press mellan två ugnsformar med tallrikar som tyngd. Då blir de plattare och smidigare att steka.
  12. Lägg upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd på tre tallrikar.
  13. Panera grisfötterna i mjöl, ägg och sist ströbröd.
  14. Stek dem på svag värme i smöret på båda sidor tills de är genomvarma och har fin färg.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer