Sesammarinerad spenat
Introduktion och förberedelse
Sesammarinerad spenat är förvälld fräst spenat med salladslök och smaksatt med sesamolja, ljus soja och sesamfrön.
Serveringsförslag
- Spenaten passar som sidorätt och tillbehör till det mesta som grillat, på buffé och huvudrätter.
- Gott med Bap - koreanskt ris till.
- Jag hade spenaten till koreansk Bibimbap - rispytt. Kan då även kombineras med andra smårätter som chilipicklad gurka, sesammarinerade böngroddar, kimchi samt gochujan koreansk chilisås.
Varianter
- Du kan ta färsk spenat eller fryst bladspenat som du tinar.
- Som soja tog jag koreansk ljus soja men den kan ersättas med japansk eller asiatisk ljus soja.
- Gillar du vitlök kan man pressa i en halv klyfta vitlök.
- Vill du ha en hetare spenat kan du ta ett krm chiliflakes. Det behövs ej om man har andra tillbehör som är heta som kimchi och chilisås.
Tillagning
- Rosta sesamfrön ljust bruna någon minut i en varm stekpanna. Passa och skaka om så de ej bränns. Ställ åt sidan.
- Skölj och rensa salladslöken. Strimla den.
- MED FÄRSK SPENAT: Rensa och skölj färsk spenat. Skär bort grova stammar om du ej använder babyspenat. Koka upp 2 liter vatten och förväll - koka hastigt - spenaten i 30 sekunder. Häll av och skölj kallt i durkslag. Krama ur spenaten.
- MED FRYST SPENAT: Tina spenaten.
- Värm en panna med höga kanter och tillsätt sesamolja.
- Tillsätt salladslöken och fräs en halv minut.
- Tillsätt spenat samt soja. Rör runt och låt bli småvarmt.
- Lägg upp spenaten i en djup tallrik eller skål. Garnera med sesamfröna. Spenaten är klar att servera.
- Spenaten kan förberedas och förvaras i kylen något dygn till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal