AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Bostongurka

Bostongurka Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge. Förvara dock alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konsveringsmedel.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 16)
2 liter bostongurka

Ingredienser:

  • 1 kg västeråsgurkor
  • 2 gula lökar
  • 3 paprikor förslagsvis en röd, en grön och en gul
  • 1 krm natriumbensoat
  • Ättikslag: 2 dl socker
  • 2,5 dl ättiksprit (12%)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk gula senapsfrön
  • VARIANTER PÅ BOSTONGURKA:
  • Bostongurka med chili: 2 finhackade röda chilifrukter
  • Bostongurka med vitlök: 5 klyftor pressad vitlök
  • Bostongurka med curry: 2 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk spiskummin

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, salt och senapsfrön - i en stor kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig.
  2. Nu ska övriga ingredienser hackas fint och läggas i lagen. Snabbast går det att mixa i en matberedare men det går också att hacka för hand.
  3. Skala och hacka löken fint. Lägg i ättikslagen.
  4. Skölj och hacka paprikan fint. Lägg i ättikslagen.
  5. Skölj, rensa och hacka gurkan fint och lägg i ättikslagen.
  6. Tillsätt ev. annan smaksättning enligt ovan ingredienslista.
  7. Koka bostongurkan i ättikslagen på låg värme i 20 minuter. Rör då och då.
  8. Ta upp lite bostongurka i ett glas och blanda ner natriumbensoaten. Rör sedan ut bostongurkan i glaset med den övriga bostongurkan i kastrullen.
  9. Låt bostongurkan svalna.
  10. Fördela bostongurkan i väl rengjorda burkar med lock.
  11. Din hemgjorda bostongurka är klar att servera till korv, hamburgare, grillat kött, till stek eller vad du vill.
  12. Förvara bostongurkan i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Bostongurka:

Potatisklyftor med paprika och oliver
Potatisklyftor med paprika och oliver. Ett gott tillbehör. En grekisk variant av ugnsrostad potatis. Välj goda kalamataoliver.
0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Rödbetssmör
Rödbetssmör är gott som lite finare pålägg till bröd eller som kryddsmör till kött, fisk, kyckling, bakad potatis eller grönsaker.
Ett rört smör smaksatt med mixade rödbetor. Du kan koka egna rödbetor eller ta inlagda kokta rödbetor (vilket såklart ej tar så lång tid då ej behöver kokas).
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Thai sill - inlagd sill på thaivis
Thai sill - inlagd sill på thaivis. Sweet Sour Thai sill. Kul och annorlunda inlagd sill med Thailändska smaker. Stark och het sill med chili, citrongräs, vitlök, curry pasta och kokosmjölk. För dig som gillar hetta och en annorlunda sill på julbord, påsk eller midsommar.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Tzatziki med morot och curry
Tzatziki med morot och curry. Tzatziki med riven morot istället för gurka. Smaksatt med vitlök samt lite curry.
En god, enkel och nyttig kall röra eller sås - en morotstzatziki - gott till det mesta.
Curry samt hetta från cayennepeppar kan du smaka av själv så att du tycker det blir gott - dessa kan också uteslutas.
Kyckling med nudlar
Kyckling med nudlar. Enkelt och gott recept på nudlar med kyckling, grönsaker som salladslök, morot och broccoli smaksatt med sesamolja och hoisinsås.
Grönsakerna och ingredienser kan varieras efter tycke. Gott i är även vattenkastanj, bok choy, vitkål, grönkål, purjolök, vitlök, färsk chili, färsk ingefära, sesamfrön, sojasås, ostronsås, chilisås med mera.
Du kan använda en wok eller en stekpanna och stor kastrull.
Grillad fänkål
Grillad fänkål är gott som tillbehör till det mesta. Smidigt att laga som grönsakstillbehör om du ändå har grillen igång. De kan också lagas i ugnen - då speciellt om du dubblerar receptet till många personer och serverar ljummen eller kall till buffé. Garnera då ev. med hackad persilja och citronklyftor.
Här marineras fänkålen i några timmar först men det går också bra att i nödfall grilla dem direkt.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand.
Servera gärna med thairis.
Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Kall paprikasås
Kall paprikasås är enkel och snabb att laga med matyoghurt och paprikapulver. Såsen passar till det mesta speciellt till grillad kyckling, fisk, grönsaker, rostade rotfrukter osv.
Lätt att laga till många.
Istället för paprikapulver kan du ta några tsk ajvar. Gillar du vitlök kan du pressa i en klyfta. Vidare passar någon tsk limesaft och en tsk honung också i såsen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Marängtårta med rispuffar
Marängtårta med rispuffar. En god tårta till fest och kalas med marängbottnar med knapriga risbuffar i med fyllning av choklad och vispad grädde.
Marängtårtan är glutenfri. Du kan ersätta rispuffarna med flagad mandel eller hackade hasselnötter eller blanda som du vill.
Marängtårtan kan du förbereda och ha i kylen.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Smidig att förbereda innan. Kycklingen kan också serveras varm eller ljummen.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Saffransaioli aioli med saffran
Saffransaioli. Aioli med saffran passar till fisksoppa, räkor och kräftor eller till grillad fisk som lax, räkor, bläckfisk osv. Här har jag använt köpt majonnäs men det går såklart utmärkt att göra egen majonnäs också.
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Kall pepparrotssås
Kall pepparrotssås passar till det mesta ex. rökt eller gravad lax, grillat som lax och kött men också kallskuret som fårfiol, renstek, varmrökt lax med mera.
Snabb och enkel sås att göra.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook