AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Bostongurka

Bostongurka Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 17)
ca 1 liter bostongurka
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 röd eller gul paprika
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt)
  • Ättikslag: 2 dl socker
  • 2,5dl ättiksprit (12%)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk senapsfrön
  • VARIANTER PÅ BOSTONGURKA:
  • Bostongurka med chili: 1 finhackade röda chilifrukter
  • Bostongurka med vitlök: 3 klyftor pressad vitlök
  • Bostongurka med curry: 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk spiskummin

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, salt och senapsfrön - i en stor kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Skölj och hacka paprikan fint.
  4. Skölj, rensa och hacka gurkan fint eller kör i matberedare till en röra.
  5. Lägg över i ättikslagen och tillsätt lök och paprika.
  6. Tillsätt ev. annan smaksättning enligt ovan ingredienslista.
  7. Koka bostongurkan i ättikslagen på låg värme i 20 minuter. Rör då och då.
  8. Ta upp lite bostongurka i ett glas och blanda ner natriumbensoaten. Rör sedan ut bostongurkan i glaset med den övriga bostongurkan i kastrullen.
  9. Fördela bostongurkan i väl rengjorda burkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Godast blir den efter någon dag.
  10. Din hemgjorda bostongurka är klar att servera till korv, hamburgare, grillat kött, till stek eller vad du vill.


 

Fler recept ur samma kategori som Bostongurka:

Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnsstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost.
Hemgjord leverpastej
Hemgjord leverpastej. God leverpastej med lite konjak, nöt- eller svinlever. Gör egen leverpastej - det blir mycket billigare och godare.
Späck och fläsk kan du ersätta med magert fläskkött som bog för att få en mindre fet leverpastej. Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i smeten.
Svamp i rödvinssås
Svamp i rödvinssås. En slags röra och sås i ett med svamp (champinjoner), schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.
Ett gott tillbehör till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.
Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Senapssill
Senapssill. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis. En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.
Syltade gröna tomater
Syltade eller inlagda gröna tomater. Små fasta tomater blir godast men det går också bra med stora.
Röda vanliga cocktailtomater blir också goda.
Köp Kravmärkta tomater (om du inte har egen odling) som då även smakar mer samt är nyttigare.
Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som stek, till ost, grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter.
Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller två mindre burkar. Du kan halvera receptet om du inte har så många tomater.
Lägger du in stora gröna tomater så blir de lite mer som marmelad vilket också är mycket gott. Halvera då tomaterna och koka dem i inläggningslagen så kokar de sönder till en marmeladliknande röra.
En kanelstång ger också god smak till de syltade tomaterna.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Grekisk linssoppa Faki
Grekisk linssoppa sk Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser från Grekland.
Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det.
Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.
Du kan ta en klick grekisk yoghurt och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.
Potatisklyftor med paprika och oliver
Potatisklyftor med paprika och oliver. Ett gott tillbehör. En grekisk variant av ugnsrostad potatis. Välj goda kalamataoliver.
0,5 tsk timjan samt en pressa vitlök ger också god smak åt potatisen.
Istället för potatis kan du ta morötter och kålrot om du vill ha lägre gi-värde.
Bananpaj à la Tobbe
Bananpaj. En paj med banan och kokos i ljuv harmoni. Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Lax wrap tortilla rulle
Lax wrap eller rulle med tortilla bröd fylld med varmrökt lax, sallad och dressing.
Marmelad med apelsin, pomelo och lime
Marmelad med apelsin, pomelo och lime. En riktigt god citrusmarmelad.
Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Arrakspraliner
Arrakspraliner. Praliner med arrak är ett klassiskt gott julgodis. Mandelmassa smaksatt med arrak med hasselnötter doppade i choklad. Arraksbollar.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook