AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Bostongurka

Bostongurka Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 17)
ca 1 liter bostongurka
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 1 röd eller gul paprika
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt)
  • Ättikslag: 2 dl socker
  • 2,5dl ättiksprit (12%)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk senapsfrön
  • VARIANTER PÅ BOSTONGURKA:
  • Bostongurka med chili: 1 finhackade röda chilifrukter
  • Bostongurka med vitlök: 3 klyftor pressad vitlök
  • Bostongurka med curry: 1 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk spiskummin

Tillagning:

  1. Blanda ingredienserna till ättikslagen - socker, ättika, salt och senapsfrön - i en stor kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig.
  2. Skala och hacka löken fint.
  3. Skölj och hacka paprikan fint.
  4. Skölj, rensa och hacka gurkan fint eller kör i matberedare till en röra.
  5. Lägg över i ättikslagen och tillsätt lök och paprika.
  6. Tillsätt ev. annan smaksättning enligt ovan ingredienslista.
  7. Koka bostongurkan i ättikslagen på låg värme i 20 minuter. Rör då och då.
  8. Ta upp lite bostongurka i ett glas och blanda ner natriumbensoaten. Rör sedan ut bostongurkan i glaset med den övriga bostongurkan i kastrullen.
  9. Fördela bostongurkan i väl rengjorda burkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. Godast blir den efter någon dag.
  10. Din hemgjorda bostongurka är klar att servera till korv, hamburgare, grillat kött, till stek eller vad du vill.


 

Fler recept ur samma kategori som Bostongurka:

Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Kålrot- och färskpotatistortilla
Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Sill med vitlök vitlökssill
Sill med vitlök eller vitlökssill. Blanda inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar. Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Syltad pumpa
Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Senapssill
Senapssill. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Vegetarisk pho-soppa med tofu
Vegetarisk pho-soppa med tofu. En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.
Nötchokladrutor nöt- och chokladkakor
Nötchokladrutor eller nöt- och chokladkakor. Hembakta rutor med choklad och nötter blir goda kakor till fika eller julbord.
Quorn med med pesto och grönsaker
Quorn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med quornfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En Gi-anpassad vegetarisk rätt med quorn. Om du ej vill ha GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går också bra att grilla quornfilén istället för att ugnssteka den.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fyllda paprikor
Fyllda paprikor med ost och köttfärs. Paprikor fyllda med köttfärsröra och gratinerade med ost i ugnen. Färsfyllda paprikor är en riktig 70-tals rätt.
Fyllda paprikor kan serveras med gott bröd som ciabatta och blandsallad och/eller tomatsallad till. Du kan också lägga till tomatsalsa, basmatiris, kokt vete eller cous cous.
Fyllda paprikor är goda som tillbehör till det mesta och kan lätt göras vegetariska samt varieras med smaker och fyllningar.
Du kan variera smaken på de fyllda paprikorna ex. ha i Tacokrydda i köttfärsen, hackad tomat, hackad färsk koriander samt svart kokta bönor; blanda ut färsen med kokt vete; krydda med garam masala, ha i kokta linser och basmatiris i färsen osv. Då räcker färsen till flera paprikor (och det är ju gott att ha över till lunchlådan).
Fyllda paprikor är smidigt att förbereda innan med fyllning och ha i kylen. Perfekt till fest, bjudning eller buffe - det blir en portion i varje i paprika. Bara att ta fram de fyllda paprikorna och köra dem varma i ca 15 min i ugnen samt gratinera med ost några minuter under grillen.
Smörgåstårta med lax och räkor
Smörgåstårta med lax och räkor. Garnerad med rom, cocktailtomater, kokt hackat ägg, små salladsblad, citronklyftor, dill samt hackad rödlök. Du kan dubbla receptet för en hel bakplåt. Räkna också med färre bitar - större portioner om du har hungriga gäster.
Drömmar med nötter Nötdrömmar
Drömmar med nötter. Nötdrömmar är en variant av de klassiska Drömmarna smaksatta med nötter. Goda, enkla och snabba småkakor att baka.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Örtsalt
Örtsalt. Gör ditt eget örtsalt. Rosta torkade kryddor och blanda med gourmetsalt eller använda färska enligt nedan. Hemgjort örtsalt.
Du kan också blanda i nymalen svartpeppar samt chiliflakes för ett salt där peppar och chili är med också. Smidigt och gott salt till grillning samt bordsalt.
Björns blandsallad
Björns blandsallad. En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad.
Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.
Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen. Salladen passar till det mesta.
Inkokt lax i kuber
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås, inlagd gurka och en grönsallad.
Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook