AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Stekt strömmingsflundra med potatismos

Stekt strömmingsflundra med potatismos Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill innan. Vidare kan strömmingen fyllas med dillsmör.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla. Större strömmingar kan stekas enkla (dock ej fyllda).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port stekt strömmingsflundra med potatismos

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfilé, rensade med skinnet kvar
  • Marinering (valfritt): 3 dl filmjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk söt stark senap
  • 0,5 dl hackad dill
  • Fyllning (valfritt): 1 dl hackad dill
  • 50 gram smör
  • Till panering: 3-4 dl rågmjöl, skorpmjöl eller japanskt ströbröd sk panko
  • Till stekning: 50 gram smör
  • 0,5 dl olja ex. solrosolja (valfritt)
  • Till potatismos: ca 800 g, ca 16 st potatisar, fast eller mjölig sort
  • 3-4 dl mjölk (standard)
  • 4 msk smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Stekta strömmingsflundror: Skölj och torka av strömmingsflundrorna. Klipp eller riv ev. bort ryggfenan på strömmingarna.
  2. Lägg strömmingarna i en bunke.
  3. Marinera strömmingarna över natten eller några timmar om du vill. Blanda strömmingarna i bunken med filmjölk, senap och hackad dill. Täck över och ställ kallt några timmar. Ta sedan upp och torka av det mesta av marinaden.
  4. Lägg upp en tallrik eller bricka med panering dvs. rågmjöl eller ströbröd.
  5. Vill du fylla strömmingsflundrorna så blandar eller rör du först mjukt smör med hackad dill till ett dillsmör. Bred sedan en klick på en flundra och lägg ihop med en andra flundra.
  6. Panera alla strömmingsflundrorna enkla eller dubbla (fyllda) i rågmjöl eller ströbröd. Stora strömmingar kan du steka enkla och mindre strömmingar kan du lägga ihop till dubbla samt ev. fylla med dillsmör. Lägg de panerade strömmingarna på en bricka.
  7. Värm en stekpanna till snäppet under max värme. Sätt ev. ugnen på 175 grader eller använd två stekpannor samt efterstek i dessa.
  8. Stek några strömmingar i taget i någon msk smör samt olja eller stek alla strömmingar på en gång i två pannor.
  9. Bryn strömmingarna på båda sidor samt efterstek på svagare värme i ca 10-20 minuter i stekpanna eller lägg över i en form och efterstek i ugnen. Steker man strömmingarna längre så blir benen mjukare och försvinner nästan.
  10. Bryn 50-100 gram smör i en kastrull om du vill ha det till. Lägg smör i kastrullen och när det slutat bubbla och är ljust brunt så tar du av det från värmen.
  11. Servera strömmingsflundrorna med potatismos, lingon samt ev. toppa med brynt smör.
  12. Potatismos: Skala och skiva eller tärna potatisen.
  13. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  14. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  15. Häll av vattnet.
  16. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  17. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  18. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  19. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Potatismoset är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömmingsflundra med potatismos:

Helstekt kalkon
Helstekt kalkon fylld med katrinplommon och äpple serverad medräddig sås på stekskyn.
Servera kalkonen med tillbehör. Förslag är klyftpotatis eller kokt potatis, sås, rödkål, gratinerade gröna bönor (sök recept här på receptfavoriter.se), sallad, brysselkål, katrinplommon och kokta äppelhalvor med en klick gelé i.
Kalkon kan stekas med fyllning. Äpple, citron och katrinplommon gillar jag. Men man kan såklart steka utan att fylla kalkonen eller fylla med något annat som ex. blanda ett halvt grovt rivet vitt bröd blandat med 1 dl mjölk, 0,5 paket strimlad bacon, 1 gul lök, 1 ägg, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar.
Kalkoner finns i olika storlek. En minikalkon på runt 3 kg räcker till 6-8 portioner. Större kalkon runt 4-5 kg räcker till fler ca 10-14 portioner.
Överblivet kalkonkött är gott till resträtter som pasta eller pytt eller som pålägg på goda mackor.
Vintips till kalkon är ett lättare rött vin ex. Pinot Noir eller fylligt vitt som Chardonnay.
Använd gärna en stekpåse till kalkonen.
Biff à la Lindström köttfärsbiff
Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
Rökt lax med pepparrot och potatis
Rökt lax med pepparrot och potatis. Skivad rökt lax med kall pepparrotssås på matyoghurt och riven pepparrot serverad med kokt potatis.
Gott, nyttigt och enkelt att laga. Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Sillsallad
Sillsallad. Sallad med sill i småbitar med finhackat äpple, lök, kokt potatis och rödbetor. En klassisk kall sallad med sill till julbord.
Denna sillsallad är smidig att laga på överbliven kokt potatis - annars får du koka några fasta potatisar innan.
Picknickmacka med makrillröra
Picknickmacka med makrillröra. Makrillmackor fyllda med makrillröra i gräddfil med sallad och rödlök.
Istället för frallor eller bullar kan du ta baguettebröd, ciabatta eller annat gott bröd.
OBS förvara makrillmackorna i en kylbox med kylklamp (upp till någon dag) om de ej ska ätas inom 2-3 timmar.
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Stekt quornfilé med senapssås
Stekt quornfilé med senapssås, kokt potatis, spenat och kokt blomkål samt vitkål. God och nyttig vegetarisk vardagsmat som passar till lunch eller middag.
Hemgjord pasta pastadeg
Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Lyxig ugnsstekt falukorv
Lyxig ugnsstekt falukorv toppad med äppelskivor, dijonsenap, champinjoner, rödlök, vitlök, tomat, ost samt en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv som passar att laga med gott svenskt äpple.
Servera gärna falukorven med potatismos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Stekt strömming
Stekt strömming eller panerad strömming med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
Får du tag på japanskt ströbröd sk panko så är det fenomenalt vid panering. Jag lovar dig det blir de godaste strömmingar du ätit. Någon msk stark senap är också gott i marinaden. Färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till. Dillcreme och marinerad fänkål är också gott till.
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Köttbullar med brunsås
Köttbullar med brunsås, kokt potatis, inlagd gurka, lingon och sallad.
God och klassisk husmanskost.
Äggnudlar med tofu, broccoli och svamp
Äggnudlar med tofu, broccoli, svamp samt purjolök. God, nyttig och vegetarisk wok med äggnudlar. Snabb är den också att laga.
Istället för tofu (om du ej vill ha vegetariskt) kan du ta kycklingfilé och strimla samt steka i bitar med salt och peppar och sedan blanda likt tofun i woken.
Gräddstuvad pyttipanna
Gräddstuvad pyttipanna kan du laga på nyköpt kött eller köttrester som stek, buffékött eller liknande rester.
Pytten kan serveras med stekt ägg också om man vill det. Gott till är saltgurka, inlagda rödbetor samt en grönsallad med ex. tärnade tomater och kokta svarta bönor, vinäger samt olivolja.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Stekt lax på asiatiskt vis
Stekt lax på asiatiskt vis med ris och spenat. Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
Såsen är också god att laga med annan stekt fisk.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook