AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Stekt strömmingsflundra med potatismos

Stekt strömmingsflundra med potatismos Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill några timmar eller över natten.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla enligt nedan. Större strömmingar kan även stekas enkla - skippa då dillsmöret.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port stekt strömmingsflundra
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 35 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfilé, rensade med skinnet kvar
  • 1 dl hackad dill
  • 50 gram mjukt smör
  • 4 dl rågmjöl, skorpmjöl eller japanskt ströbröd sk panko
  • 75 gram smör till brynt smör
  • 4 msk smör att steka i
  • 0,5 dl olja som solrosolja att steka i
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Marinad (valfritt): 3 dl filmjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk söt stark senap
  • 0,5 dl hackad dill

Tillagning:

  1. Stekta strömmingsflundror: Skölj och torka av strömmingsflundrorna. Klipp eller riv ev. bort ryggfenan på strömmingarna.
  2. Lägg strömmingarna i en bunke.
  3. Marinera strömmingarna över natten eller några timmar om du vill. Blanda då strömmingarna i bunken med filmjölk, senap och hackad dill. Täck över och ställ kallt några timmar. Ta sedan upp och torka av det mesta av marinaden.
  4. Lägg upp en tallrik eller bricka med panering dvs. rågmjöl eller ströbröd.
  5. Vill du fylla strömmingsflundrorna så blandar eller rör du först mjukt smör med hackad dill till ett dillsmör. Bred sedan en klick på en flundra och lägg ihop med en andra flundra.
  6. Panera alla strömmingsflundrorna enkla eller dubbla (fyllda) i rågmjöl eller ströbröd. Stora strömmingar kan du steka enkla och mindre strömmingar kan du lägga ihop till dubbla samt ev. fylla med dillsmör. Lägg de panerade strömmingarna på en bricka.
  7. Värm en stekpanna till snäppet under max värme. Sätt ev. ugnen på 175 grader eller använd två stekpannor samt efterstek i dessa.
  8. Stek några strömmingar i taget i någon msk smör samt olja eller stek alla strömmingar på en gång i två stekpannor.
  9. Bryn strömmingarna på båda sidor samt efterstek på svagare värme i 20 minuter i stekpanna eller lägg över i en form och efterstek i ugnen på 175 grader. Steker man strömmingarna längre så blir benen mjukare och löses nästan helt upp.
  10. Bryn smör i en kastrull om du vill ha det till. Lägg smör i kastrullen och när det slutat bubbla och är ljust brunt så tar du av det från värmen.
  11. Servera strömmingsflundrorna med potatismos, lingon samt ev. toppa med brynt smör.
  12. Potatismos: Skala och skiva eller tärna potatisen.
  13. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  14. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  15. Häll av vattnet.
  16. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  17. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  18. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  19. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Potatismoset är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömmingsflundra med potatismos:

Renstek i gryta
Renstek i gryta. Ett grundrecept på saftig och god renstek som steks i stekgryta med lök, morötter, enbär och svartpeppar. Du får en god sky som du kan göra sås på.
Goda tillbehör är rotfruktsgratäng, potatisgratäng, rostade rotfrukter, tagliatelle, kokt potatis, potatismos, potatismos med palsternacka med mera. Andra tillbehör är rårörda lingon, vinbärsgele och pressgurka.
Såser som passar att laga med stekskyn är kantarellsås, svampsås eller rödvinssås. Enkelt och gott till nedan recept är att fräsa 3 msk vetemjöl med 50 gram smör och tillsätta 5 dl steksky samt koka ihop med någon dl grädde, dl rödvin, tsk soja, salt och peppar (smaksätt ev. med messmör och gelé).
Sedan är det ju gott med grönsaker som kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål osv. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Du behöver en järngryta eller stekgryta med lock.
Det går också bra att steka i en lergryta i ugnen. Eller i en ugnsform och täcka med folie. Det viktiga är att sätta i en stektermometer och ta ut steken när den är 64 grader (för medium stekt). Då är den lite rosa. Rött kött får du vid 55-60 samt välstekt upp mot 70 grader.
Räkna runt 155 gram olagad renstek per portion.
Laga en hel renstek oavsett vikt. Överbliven renstek kan man njuta dagen efter eller tärna till pyttipanna.
Lax med färskost
Lax med färskost och picklad rödlök, rostad potatis med örtolja samt sallad. Här har jag smaksatt laxen med rökt paprikapulver och ugnsstekt den. Det går också bra att grilla eller steka laxen.
Hemjord färskost är lätt att göra då du bara låter filmjölk vattna ur i ett kaffefilter. Dock tar det minst 4 timmar så man får ha lite framförhållning och förslagsvis låta filen rinna av under natten. Det går även bra att köpa färdig valfri färskost.
Vidare bör man även laga den picklade rödlöken dagen innan.
Förutom färskost kan laxen serveras med valfria tillbehör. Förutom förslaget nedan med picklad rödlök och örtrostad potatis kan man ha klyftpotatis, brynt smör, gröna ärtor, broccoli, haricots verts, vaxbönor, kokt potatis, pressad potatis, råris, kokt matvete, couscoussallad med mera. En kvist bladpersilja eller färsk koriander samt en klyfta citron eller lime passar också att garnera med.
Gott till är en grönsallad - på bilden romansallad med tärnad tomat och strimlad saltgurka.
Hittar du inte rökt paprikapulver så ta vanligt paprikapulver eller citronpeppar.
Köp MSC märkt lax. Det finns frysta portionsbitar som är smidiga. Tina över natten i kylen. Eller köp färsk lax. Se till att plocka bort ev. ben samt skära bort skinnet om du vill det.
Zucchinibiffar
Zucchinibiffar med kikärter. Goda plättar med zucchini. Här med klyftpotatis, tzatziki, och tomatsallad.
Zucchinibiffarna kan också serveras med valfria tillbehör som ex. ajvar och råris.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Köp MSC eller kravmärkt fisk.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Egen fiskbuljong fiskfond hemgjord
Egen fiskbuljong eller hemgjord fiskfond. Skippa buljongtärningar och smakförstärkare och koka egen god fiskbuljong.
Överbliven buljong kan du frysa in i lagom stora burkar att ta fram när du ska laga ex. god sås till fisk eller fisksoppa.
Vanligt i recept på fiskbuljong är också en liten bit stjärnanis; lite apelsinskal och morot.
Vittvin kan man också ha i såklart.
Fiskbuljong är lätt att göra sås med. Fräs lite hackad schalottenlök i smör, pudra över en msk mjöl, tillsätt någon dl vitt vin, fiskbuljong och grädde och koka ihop några minuter. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev. hackad dragon.
Koka ej fiskbuljong på enbart laxskrov då fiskfonden blir för limmig på bara lax. Ta högst hälften laxben och sedan plattfisk, gös, torsk eller annan vit fisk.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Strömmingslåda med kaviar, chilisås och grädde
Strömmingslåda. Klassisk husmanskost - en gratäng med strömming eller sill smaksatt med kaviar, chilisås och grädde.
Servera strömmingslådan med kokt potatis. En sallad på finriven morot, tomat, rödlök, isbergssallad samt olivolja, vinäger passar till.
Öl är gott till strömmingslåda. Och knäckebröd. Rosta det gärna knaprigt först.
Polynéer mördegskakor med mandelfyllning
Polynéer som är mördegskakor fyllda med mandelfyllning.
Du behöver 18 veckade bakelseformar eller engångsformar i aluminium.
Grönsaksspett med potatis
Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.
Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.
Välj fast potatis som förslagsvis små delikatesspotatisar eller färskpotatisar så att de inte går sönder och ramlar av spetten.
Grönsaksspetten kan du förbereda innan och ha kalla och marinera i kylen tills det är dags att grilla dem.
Du kan ha andra grönsaker som svamp, bitar av zucchini eller aubergine också på spetten efter önskemål.
Spetten blir godast att grilla över utegrillen men kan också grillas i ugnen under grillelementet på max några minuter eller i en grillpanna runt om tills de fått färg.
Du behöver 4-8 spett att trä grönsakerna på ex. bambuspett eller stålspett.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Snabbinlagd gurka
Snabbinlagd gurka. En variant på inlagd gurka som du snabbt mjuk likt pressgurka med ättika, dill, salt och socker.
Gott till kött, stek, grillat, fisk eller som salladstillbehör till det mesta. Passar att dubbla till många ex. till buffé eller fest. Strimla då gurkan med en mandolin, osthyvel eller matberedare.
Bovetegröt glutenfri gröt
Bovetegröt. Gröt av bovete är glutenfri och kan ätas av glutenintoleranta samt andra då det är en god och nyttig gröt. Gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker, sirap osv
Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt
Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Räkna till receptet nedan: 1 dl russin samt 0,5 dl vardera av torkade hackade aprikoser, fikon och dadlar eller ananas, papaya och kiwi eller 50 gram suckat, 50 gram syltade apelsinskal samt 10 cocktailbär.
Det blir runt 10 bitar fruktkaka.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Veganska burritos
Veganska burritos med vegankebab, mexikansk salsa, sojaost och svarta bönor.
Tortillarullarna är goda med en grönsallad samt skivad avokado toppad med lite av salsan. Vidare kan man ha guacamole, tortillachips och mer het chilisås som Sriracha till. Vegankebaben kan även kryddas med tex mex krydda, spiskummin, paprika och vitlök.
Räkna två burritos per portion om ni är hungriga.
Stekt potatis
Stekt potatis. Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.
Kycklingspett med enkel sataysås
Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallad passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk med fast fiskkött ex. lax, hälleflundra, kummel, havskatt eller marulk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Ananas på spett
Ananas på spett. Färska bitar av ananas brynta med socker, lime och smör rullade i kokosflingor på tandpetare. Passar som drinktilltugg, till buffé eller aptitretare.
Ananasbitarna är frästa i smör, socker och lime först. De kan också serveras som de är rullade i kokos.
Överkurs är att rosta kokosen ljust brun innan.
Du behöver tandpetare för att sticka i ananasen om du vill det.
Räkna runt ca 20 ananasbitar på en halv ananas.
Köp en hel färsk ananas. Den ska vara mogen och söt. Det ser du genom att bladen längst upp i mitten ska lossa lätt om du drar i ett. Den ska också lukta sött och vara gråaktig - ej grön. Den godaste ananasen brukar vara den som ser äldst ut (utan att ha direkt fula delar såklart) - ta den.
Överbliven ananas kan du skära upp samtidigt. Lägg i kylen i en skål och servera iskall vid tillfälle ex. efter middag. Eller ha till fruktsallad eller smoothie.
Stekta tomater
Stekta tomater. Tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Du kan också ha på hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook