AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Stekt strömmingsflundra med potatismos

Stekt strömmingsflundra med potatismos Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill några timmar eller över natten.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla enligt nedan. Större strömmingar kan även stekas enkla - skippa då dillsmöret.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port stekt strömmingsflundra
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 35 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfilé, rensade med skinnet kvar
  • 1 dl hackad dill
  • 50 gram mjukt smör
  • 4 dl rågmjöl, skorpmjöl eller japanskt ströbröd sk panko
  • 75 gram smör till brynt smör
  • 4 msk smör att steka i
  • 0,5 dl olja som solrosolja att steka i
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Marinad (valfritt): 3 dl filmjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk söt stark senap
  • 0,5 dl hackad dill

Tillagning:

  1. Stekta strömmingsflundror: Skölj och torka av strömmingsflundrorna. Klipp eller riv ev. bort ryggfenan på strömmingarna.
  2. Lägg strömmingarna i en bunke.
  3. Marinera strömmingarna över natten eller några timmar om du vill. Blanda då strömmingarna i bunken med filmjölk, senap och hackad dill. Täck över och ställ kallt några timmar. Ta sedan upp och torka av det mesta av marinaden.
  4. Lägg upp en tallrik eller bricka med panering dvs. rågmjöl eller ströbröd.
  5. Vill du fylla strömmingsflundrorna så blandar eller rör du först mjukt smör med hackad dill till ett dillsmör. Bred sedan en klick på en flundra och lägg ihop med en andra flundra.
  6. Panera alla strömmingsflundrorna enkla eller dubbla (fyllda) i rågmjöl eller ströbröd. Stora strömmingar kan du steka enkla och mindre strömmingar kan du lägga ihop till dubbla samt ev. fylla med dillsmör. Lägg de panerade strömmingarna på en bricka.
  7. Värm en stekpanna till snäppet under max värme. Sätt ev. ugnen på 175 grader eller använd två stekpannor samt efterstek i dessa.
  8. Stek några strömmingar i taget i någon msk smör samt olja eller stek alla strömmingar på en gång i två stekpannor.
  9. Bryn strömmingarna på båda sidor samt efterstek på svagare värme i 20 minuter i stekpanna eller lägg över i en form och efterstek i ugnen på 175 grader. Steker man strömmingarna längre så blir benen mjukare och löses nästan helt upp.
  10. Bryn smör i en kastrull om du vill ha det till. Lägg smör i kastrullen och när det slutat bubbla och är ljust brunt så tar du av det från värmen.
  11. Servera strömmingsflundrorna med potatismos, lingon samt ev. toppa med brynt smör.
  12. Potatismos: Skala och skiva eller tärna potatisen.
  13. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  14. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  15. Häll av vattnet.
  16. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  17. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  18. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  19. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Potatismoset är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömmingsflundra med potatismos:

Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost
Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter. Enkelt tillagad oxfilé med färskost, ruccolla och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av cabernet sauvignon från exempelvis Sydamerika.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Kycklinglevergryta
Kycklinglevergryta. Levergryta med kycklinglever och kokt potatis.
Goda tillbehör är kokt eller pressad potatis, grönsallad
samt kokta grönsaker som broccoli. Lingon är också gott till.
Om du vill kan du smaka av grytan med lite soja. Annat gott i kycklinglevergryta är fräst bacon samt smörstekta tärningar av äpple.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Smörrebröd med panerad fiskfilé
Smörrebröd med panerad fiskfilé och remouladsås.
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallad passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk med fast fiskkött ex. lax, hälleflundra, kummel, havskatt eller marulk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Kyckling i ugnen allt i ett
Kyckling i ugnen. Allt i ett - kycklingklubbor, potatis, rotfrukter och lök i en panna steks i ugnen. Servera kycklingen med en sås på fetaost och turkisk yoghurt.
Du kan givetvis ha andra grönsaker i som paprika, zucchini, kålrot, vitkål, rödkål mm.
Om du gillar vitlök så kan du ha i hela vitlöksklyftor ca 4-5 st.
Köp gärna frigående eller ekologiskt uppfödd svensk kyckling - den en godast.
Varmrökt lax med gräslökssås
Varmrökt lax med gräslökssås, kokt potatis samt avokado- och tomatsallad. Varmrökt lax passar till påsk, sommarlunch, buffé eller middag. Enkelt att laga till många samt gott och nyttigt att äta.
Vintips till varmrökt lax är vitt vin som ex. en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace eller Tyskland alternativt Chardonnay från Australien eller Chile.
Viltgryta med curry
Viltgryta med curry och aubergine från grunden. Gott med grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. Detta är en currygryta från grunden och ganska omständig men värt besväret och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak. Och kryddorna är dessutom nyttiga.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Julsylta
Julsylta som är kokt och pressad rimmad fläsklägg smaksatt med kryddpeppar.
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Förslag tillbehör: potatismos, tomat- och grönsallad.
Räcker till 4-5 portioner.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Majsbiffar
Majsbiffar. Stekta vegetariska goda biffar med majs. Du kan använda färsk kokt majs eller burkmajs.
Majsbiffar är goda med tomatsås och råris; på buffé, som vegetariskt alternativ till vardags osv.
Koka egen majs: Godast blir majsbiffarna med kokt majs från färsk majskolv. 4 hela majskolvar räcker till majsbiffarna. Överbliven kokt majs kan du spara. Skala bort blasten från majskolvarna och koka dem under lock i ca 40 minuter. Ta upp och låt svalna, dela på tre på tvären och skär loss majskornen från kolvarna.
Kycklingfilé eller kycklingfile toppad med soltorkad tomat, ruccola och mozzarella
Kycklingfilé toppad med soltorkad tomat, ruccola, oliver, och mozzarella samt italiensk dressing. En perfekt rätt till buffé.
Kycklingen kan stekas dagen innan, tom frysas. Vid servering skivar du kycklingen och toppar med god soltorkad tomat, ruccola och mozzarella samt dressing.
Potatissallad, potatisgratäng, couscous, råris, quinoa, kokt vete mm passar till.
Vintips är ett vitt från norra Italien.
Laxburgare
Laxburgare. Hemlagade burgare med laxfärs. Gott och nyttigt.
Servera som vanliga burgare eller som här mellan rostat surdegsbröd samt majonnäs, avokado, tomat, sallad, strimlad rödlök och groddar med rostad potatis och morot som tillbehör.
Laxburgarna passar bäst att steka då de är lite för lösa för grillgaller. Men har du ett tätt galler så funkar det utmärkt att grilla laxburgarna om du oljar in gallret innan. Då kan du även grilla bröden istället för att värma dem i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Godast blir det med hemkokt grönsaksbuljong. En enkel variant är att koka en purjolök, 3 morötter, 2 gula lökar, några kvistar bladpersilja samt 2 dl grovhackad rotselleri i 2 liter vatten i 30 minuter och sila av.
Panerad torsk med citronmajonnäs
Panerad torsk med citronmajonnäs, brynt smör, kapris, citron, dill och kokt potatis är en mycket god kombination.
Servera gärna med någon grönsak som brynt paprika på bilden. Alternativ är grön sparris, sockerärtor, kokta rödbetor, kokt morot med mera.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion. Med färsk tjock torskrygg blir det jättegott. Tänk då på att steka den längre på låg värme då den är så tjock. När fisken faller sönder i flagor är den klar. Använd gärna en stektermometer och stek till 45-50 grader.
Istället för att göra egen citronmajonnäs så kan du köpa färdig.
Koktider för bönor, kikärter och linser
Koktider för bönor, kikärter och linser. Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.
Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen.
Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.
Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.
Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyllt på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook