AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Stekt strömmingsflundra med potatismos

Stekt strömmingsflundra med potatismos Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill innan. Vidare kan strömmingen fyllas med dillsmör.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla. Större strömmingar kan stekas enkla (dock ej fyllda).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port stekt strömmingsflundra med potatismos

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfilé, rensade med skinnet kvar
  • Marinering (valfritt): 3 dl filmjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk söt stark senap
  • 0,5 dl hackad dill
  • Fyllning (valfritt): 1 dl hackad dill
  • 50 gram smör
  • Till panering: 3-4 dl rågmjöl, skorpmjöl eller japanskt ströbröd sk panko
  • Till stekning: 50 gram smör
  • 0,5 dl olja ex. solrosolja (valfritt)
  • Till potatismos: ca 800 g, ca 16 st potatisar, fast eller mjölig sort
  • 3-4 dl mjölk (standard)
  • 4 msk smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Stekta strömmingsflundror: Skölj och torka av strömmingsflundrorna. Klipp eller riv ev. bort ryggfenan på strömmingarna.
  2. Lägg strömmingarna i en bunke.
  3. Marinera strömmingarna över natten eller några timmar om du vill. Blanda strömmingarna i bunken med filmjölk, senap och hackad dill. Täck över och ställ kallt några timmar. Ta sedan upp och torka av det mesta av marinaden.
  4. Lägg upp en tallrik eller bricka med panering dvs. rågmjöl eller ströbröd.
  5. Vill du fylla strömmingsflundrorna så blandar eller rör du först mjukt smör med hackad dill till ett dillsmör. Bred sedan en klick på en flundra och lägg ihop med en andra flundra.
  6. Panera alla strömmingsflundrorna enkla eller dubbla (fyllda) i rågmjöl eller ströbröd. Stora strömmingar kan du steka enkla och mindre strömmingar kan du lägga ihop till dubbla samt ev. fylla med dillsmör. Lägg de panerade strömmingarna på en bricka.
  7. Värm en stekpanna till snäppet under max värme. Sätt ev. ugnen på 175 grader eller använd två stekpannor samt efterstek i dessa.
  8. Stek några strömmingar i taget i någon msk smör samt olja eller stek alla strömmingar på en gång i två pannor.
  9. Bryn strömmingarna på båda sidor samt efterstek på svagare värme i ca 10-20 minuter i stekpanna eller lägg över i en form och efterstek i ugnen. Steker man strömmingarna längre så blir benen mjukare och försvinner nästan.
  10. Bryn 50-100 gram smör i en kastrull om du vill ha det till. Lägg smör i kastrullen och när det slutat bubbla och är ljust brunt så tar du av det från värmen.
  11. Servera strömmingsflundrorna med potatismos, lingon samt ev. toppa med brynt smör.
  12. Potatismos: Skala och skiva eller tärna potatisen.
  13. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  14. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  15. Häll av vattnet.
  16. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  17. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  18. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  19. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Potatismoset är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömmingsflundra med potatismos:

Pasta med trumpetsvamp
Pasta med trumpetsvamp. En enkel och god vegetarisk pasta med svamp och god nyriven parmesanost, smaksatt med grädde, vitlök, bladpersilja, flingsalt och nymalen svartpeppar. En hyllning till vår goda trumpetsvamp. Annan god matsvamp går såklart bra också som ex. Karl-Johansvamp, portabello eller kantarell. Eller skogschampinjon.
Vill du göra pastan extra lyxig så kan du tillsätta några droppar tryffelolja och massor med god riven parmesanost.
Servera gärna pastan med ett gott bröd. Vitt smakrikt vin från norra Italien passar utmärkt till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Thaigryta med kyckling och röd currypasta
Thaigryta med kyckling och röd currypasta. En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras.
Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det. Thaigrytan kan också smakas upp med 6 limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd chili samt galangal.
Istället för kyckling blir det gott med annat kött eller fisk som fläskfilé eller lax. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Hemgjord pasta pastadeg
Hemgjord pasta. Recept på pastadeg och hemlagad pasta. Gör egen tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med färsk hemgjord pasta.
Prova färsk pasta med pesto.
En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med kavel också.
Använd durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
Pasta på durumvete kräver mer vätska - ta därför en msk mer vatten i degen om du bara använder durumvete.
Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.
Du kan göra färsk pasta på bara vanligt vetemjöl dock passar durumvete bäst.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Grillad tonfisk
Grillad tonfisk med tillbehör. Här med melonsallad. Ett annat klassiskt tillbehör är mangosalsa med tomat och avokado. Ersätt då melonen med en halv mango, 1 avokado samt en mogen tomat och blanda enligt nedan. Vidare kan man ha ugnsrostad klyftpotatis, nudelsallad, risotto, grönsallad, thailändsk vitkålssallad, wasabisås med mera till.
Köp MSC-märkt tonfisk.
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand.
Servera gärna med thairis.
Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Rotfruktspytt
Rotfruktspytt. En pyttipanna med potatis, kålrot, morot, lök samt här med korv. Du kan ta annat kött som ex. tärnad överbliven stek, kyckling eller skinka istället för korv.
Vegetarisk variant får du med tärnad halloumi, tofu eller quorn. Vegan variant kan du laga med tärnad sojakorv ex. Jättekorv från Astrid och Aporna.
Vill du ha en snabb och enkel sås till rotfruktspytten så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till. Eller så kan du tillsätta några dl grädde och crème fraiche till pytten så får du stuvad rotfruktspytt.
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Salsa med avokado, citrus och tomat
Salsa med avokado, citrus och tomat. Gott till grillad eller stekt fisk, ljust kött, skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, fiskspett.
Gott i salsan är också en hackad röd chilifrukt; samt färska hackade örter som färsk koriander, basilika eller persilja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bechamelsås vit sås
Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl.
Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap) bla.
Bechamelsås kan också användas till stuvad pasta, potatis, kål, morötter, spenat med mera.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
Klappgröt trollgrön vispgröt
Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.
Hemkokt klappgröt är god med kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde) samt sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär, hallon kan man servera till klappgröten.
Mannagrynen kokas med söt saft som hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Viltbiffar viltfärsbiffar
Viltbiffar eller viltfärsbiffar. Biffar med viltfärs. Gott och vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs, rådjursfärs eller vildsvinsfärs.
Vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs.
Lagar du på vildsvinsfärs så är det extra viktigt att de är helt genomstekta till 70 grader.
Du kan också göra biffarna till viltköttbullar istället.
Viltbiffar är gott med en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatismos osv samt gärna en sallad av förslagsvis tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad.
LCHF-pannkakor med mandelmjöl
LCHF pannkakor med mandelmjöl. Pannkakor utan vetemjöl eller socker. Med ägg, mandelmjöl och mjölk.
LCHF pannkakorna är goda med vispad grädde och blåbär. Om du vill (och ej äter LCHF) så kan man också ha socker på pannkakorna (om du lagar till andra också som ex. barn).
Mandelmjöl är finmalen mandel.
Överbliven smet håller sig i kylen. Lika bra dock att steka upp all smet med en gång och spara ev. pannkakor som blir över i kylen.
Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Ugnsgrillad paprika, lök och potatis
Ugnsgrillad paprika med lök och potatis passar som tillbehör till det mesta.
Grillad hel fisk
Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.
Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatise eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook