AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Stekt strömmingsflundra med potatismos

Stekt strömmingsflundra med potatismos Stekt strömmingsflundra eller sill med potatismos är en svensk klassiker. Till stekt sill eller strömmingsflundra är det gott med lingon samt brynt smör.
Rågmjöl eller skorpbröd är klassiskt till paneringen. Vill du prova något nytt så kan jag rekommendera japanskt ströbröd sk panko som blir mycket knaprig och god panering.
God överkurs är att marinera strömmingarna i filmjölk, senap och dill innan. Vidare kan strömmingen fyllas med dillsmör.
Små strömmingar kan fyllas med dillsmör och paneras samt stekas dubbla. Större strömmingar kan stekas enkla (dock ej fyllda).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 10)
4 port stekt strömmingsflundra med potatismos

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfilé, rensade med skinnet kvar
  • Marinering (valfritt): 3 dl filmjölk
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk söt stark senap
  • 0,5 dl hackad dill
  • Fyllning (valfritt): 1 dl hackad dill
  • 50 gram smör
  • Till panering: 3-4 dl rågmjöl, skorpmjöl eller japanskt ströbröd sk panko
  • Till stekning: 50 gram smör
  • 0,5 dl olja ex. solrosolja (valfritt)
  • Till potatismos: ca 800 g, ca 16 st potatisar, fast eller mjölig sort
  • 3-4 dl mjölk (standard)
  • 4 msk smör eller mer efter eget tycke
  • 0,5 - 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Stekta strömmingsflundror: Skölj och torka av strömmingsflundrorna. Klipp eller riv ev. bort ryggfenan på strömmingarna.
  2. Lägg strömmingarna i en bunke.
  3. Marinera strömmingarna över natten eller några timmar om du vill. Blanda strömmingarna i bunken med filmjölk, senap och hackad dill. Täck över och ställ kallt några timmar. Ta sedan upp och torka av det mesta av marinaden.
  4. Lägg upp en tallrik eller bricka med panering dvs. rågmjöl eller ströbröd.
  5. Vill du fylla strömmingsflundrorna så blandar eller rör du först mjukt smör med hackad dill till ett dillsmör. Bred sedan en klick på en flundra och lägg ihop med en andra flundra.
  6. Panera alla strömmingsflundrorna enkla eller dubbla (fyllda) i rågmjöl eller ströbröd. Stora strömmingar kan du steka enkla och mindre strömmingar kan du lägga ihop till dubbla samt ev. fylla med dillsmör. Lägg de panerade strömmingarna på en bricka.
  7. Värm en stekpanna till snäppet under max värme. Sätt ev. ugnen på 175 grader eller använd två stekpannor samt efterstek i dessa.
  8. Stek några strömmingar i taget i någon msk smör samt olja eller stek alla strömmingar på en gång i två pannor.
  9. Bryn strömmingarna på båda sidor samt efterstek på svagare värme i ca 10-20 minuter i stekpanna eller lägg över i en form och efterstek i ugnen. Steker man strömmingarna längre så blir benen mjukare och försvinner nästan.
  10. Bryn 50-100 gram smör i en kastrull om du vill ha det till. Lägg smör i kastrullen och när det slutat bubbla och är ljust brunt så tar du av det från värmen.
  11. Servera strömmingsflundrorna med potatismos, lingon samt ev. toppa med brynt smör.
  12. Potatismos: Skala och skiva eller tärna potatisen.
  13. Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2 tsk salt.
  14. Tillsätt potatisen och koka mjuka i ca 15 minuter. Testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
  15. Häll av vattnet.
  16. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  17. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt samt visp till ett jämnt mos.
  18. Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt. Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull. Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
  19. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Potatismoset är klart att servera.


 

Fler recept ur samma kategori som Stekt strömmingsflundra med potatismos:

Pasta med räkor och soltorkad tomat
Pasta med räkor, soltorkad tomat, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.
Kreolsk gryta med räkor LCHF
Kreolsk gryta med räkor LCHF. En god lågkolhydrat och GI-gryta med räkor, cyrry, grädde och paprika. En jättegod och enkel gryta från New Orleans.
Servera med kokt blomkål, broccoli och ex. vaxbönor eller annat LCHF-tillbehör efter tycke.
Kokt kyckling höna buljong
Kokt kyckling eller höna med buljong. Kokt kyckling eller höns kan du använda som bas till grytor, pajer, pytt, soppor, wok med mera.
Gott att göra currysås med kycklingbuljong och ris eller örtsås med grönsaker och rostade rotfrukter. Kokt höna ger godare buljong - hönsbuljong - och sås men måste koka längre än kycklingen.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Snabb fisk i ugn fiskgratäng
Snabb fisk i ugn. En supergod och enkel fiskgratäng med grädde, purjolök, champinjoner samt ost.
Tonfisksås
Tonfisksås. En kall sås eller dressing med mixad tonfisk, sardeller, vitlök, kapris och majonnäs.
Passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker med mera.
Snittar med gubbröra
Snittar med gubbröra på hårt, knaprigt tunnbröd. Goda som tilltugg.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Paprikasoppa med curry och kokos
Paprikasoppa. Soppa med röd paprika, kokosmjölk, curry, chili och potatis. God, mättande, nyttig och prisvärd paprikasoppa till lunch, förrätt eller enkel middag.
Servera gärna paprikasoppan med ett gott bröd samt pålägg. Du kan också göra bagels till som på bilden. Rosta då bagelshalvor, bre på färskost, skivad gurka, salt, peppar samt ev. skinka. Lägg ihop och halvera med kniv.
Skölj och skrubba paprikorna i varmt vatten innan du använder dem. Väljer du ekologisk paprika är det inte nödvändigt.
Pasta med korv och bacon
Pasta med korv och bacon i tomatsås. God och enkel pastasås med färsk italiensk korv - här salsicca.
Istället för salsicca kan du ta valfri färsk korv ex. chorizo. Använder du ej färsk korv så ska du ej trycka ut korvsmeten utan bara strimla korvarna.
Bondbönsallad
Bondbönsallad. Sallad med kokta bondbönor, fetaost, tomat, olivolja och vinäger.
Istället för hela bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Brunkål med fläsk
Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).

Nötfärsbiffar
Nötfärsbiffar med gräddsås, kokt potatis, saltgurka, lingon och sallad.
Om du vill kan du smaksätta nötfärsbiffarna med hackade inlagda rödbetor, kapris och syltlök; eller hackad persilja och smulad fetaost.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Pyttipanna med oxfile
Pyttipanna med oxfilé, ägg och rödbetor. En riktigt lyxig pyttipanna.
Gott att laga på färsk eller överbliven oxfilé som resträtt.
Pytten kan serveras med stekt ägg om man vill det. Gott till är saltgurka och inlagda rödbetor.
Här med lite sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök till. En grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till också.
Tillsätter du 2 dl grädde samt 2 msk mörk maizenaredning till pytten på slutet och kokar upp får du gräddstuvad oxfilépytt.
Kycklingwok med grönsaker
Kycklingwok med grönsaker. En god kycklingryta med marinerad kycklingfilé, stekt eller wokad med grönsaker som broccoli, paprika, lök, morot i vitlök, ingefära, chili, sesamolja och ljus soja.
Servera jasminris eller råris till. Nudlar är också gott.
Gillar du cashewnötter eller jordnötter samt sesamfrön så kan du rosta ca 1 dl i en panna och röra i innan servering.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Bagels med soltorkad tomat och sallad
Bagels med soltorkad tomat, färsk tomat, blandad sallad, gurka, färskost, lök och paprika. Vegetariska bagels.
Gott, enkelt och rätt nyttigt till lunch, utflykt eller kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Kokt vårlök
Kokt vårlök är gott med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar.
Kokt vårlök är gott som tillbehör till det mesta.
Du kan strimla och koka med blasten från vårlöken några minuter på slutet.
Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook