Hummus med citron och koriander

Introduktion och förberedelse

Hummus kryddad med citronsaft och krossade eller malda korianderfrön som ger en god smak åt kikärtsröran. En variant på vanlig hummus som är mosade kokta kikärter smaksatta med vitlök, sesampasta (tahini) och olivolja.

Röran är vegan och passar till grillat eller som tillbehör till det mesta som ex. meze, buffé med hemgjord kebab, eller falafel, arabiska tunnbröd (libabröd), grillspett (kebab) samt tabbouleh. Gott är att ha istället för smör som pålägg och dipp till bröd - det kan vara vilket nybakt bröd som helst - ett tips är varma pitabröd.

Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas. Förslag till garnering är hackad bladpersilja, lite ringlad olivolja samt hela kokta eller rostade kikärter. Du kan ta svensk rapsolja istället för olivolja. Annan olja som majsolja funkar också.

Hittar du sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär) så kan du strö över det också. Sumak hittar du i välsorterade affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Här garnerade jag med lite lite extra krossad koriander, vita sesamfrön och olja.

Koka gärna egna kikärter - det är godast och billigast eller köp kokta på burk eller i paket (2 burkar till detta recept). Kokar du själv så koka ett paket torkade kikärter 400-500 gram direkt. Lägg i blöt över natten. Koka sedan mjuka enligt paket eller ca 1-2 timmar. Du kan göra hummus på allt om du vill eller en del och frysa in hummus eller restern av kikärterna till en annan dag.

4 portioner hummus med citron och koriander

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk citronsaft, ekologisk eller från färsk citron
  • 1-2 tsk krossade/malda korianderfrön
  • 2 krm salt
  • GARNERING (valfritt): 1/2 tsk krossade/malda korianderfrön
  • 1 tsk vita sesamfrön
  • 3 msk olivolja

Tillagning

  1. Med torkade kikärter: Lägg okokta kikärter i blöt över natten. Laga gärna ett helt paket på 400-500 gram direkt. Resterna av kikärterna kan du ha till annat eller frysa in.
  2. Häll av dem och tillsätt vatten så att det täcker.
  3. Koka kikärterna mjuka på medelvärme under lock i 1,5 - 2 timmar. Smaka så att de är mjuka.
  4. Häll av i durkslag och skölj dem i kallt vatten. Om du vill kan du spara kokvattnet som kallas Aquafaba och kan användas att vispa likt äggvita och baka med.
  5. Hummus: skala vitlöken och pressa i den i en mixer eller bunke. Eller använd kastrullen du kokt kikärtorna i och mixa med stavmixer.
  6. Använder du färdiga koka kikärter från burk så skölj dem i durkslag innan.
  7. Mixa kikärtorna i mixer eller kör med stavmixer. De kan också mosas med en gaffel eller potatisstöt för hand men lättast med mixer.
  8. Tillsätt olivolja och sesampasta och mixa till en röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar.
  9. Krossa koriandern så fint du kan i en mortel och blanda med röran. Smaka av hummusen med lite citronsaft och salt i taget samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  10. Lägg upp hummusen på fat eller skål till servering. Vill du festa till hummusen så kan du garnera med valfria grejer som ex. lite extra krossad koriander, sesamfrön och lite olja. Eller valfri annan garnering.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20