Aubergineröra Baba ghanoush

Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.

Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.

I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.

Garnera gärna aubergineröran med hackad bladpersilja, olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller granatäppelkärnor.

8 portioner aubergineröra

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 auberginer
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 dl citronsaft (valfritt)
  • 3 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela auberginerna och baka dem med skalet nedåt i en ugnsform i ca 40 minuter. Du kan också baka dem hela. Stick då hål i skalet med en gaffel och baka dem ca en timme. Innanmätet på auberginen blir mjukt av bakningen och mosas sedan.
  3. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem tillsammans med auberginerna de sista tio minuterna så att de också rostas mjuka (valfritt - de kan också pressas i senare men blir godare av att rostas).
  4. Ta ut och låt auberginerna svalna något.
  5. Skrapa ur innandömet av auberginerna inkl. snittytan men skala av det svarta skalet. Man kan liksom riva av det försiktigt.
  6. Lägg innanmätet samt rostad vitlök i en skål och hacka samt mosa för hand eller mixa med en matberedare eller stavmixer.
  7. Rör i olivolja, citronsaft, tahini sesampasta samt salt, vitpeppar och en gnutta socker. Smaka av.
  8. Lägg upp aubergineröran i en skål eller fat och strö ev. över hackad persilja, några msk olivolja, paprikapulver, färsk mynta eller/eller granatäppelkärnor som garnering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer