Vit bönhummus

En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärtor.

4 portioner vit bönhummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk kokta vita bönor eller motsvarande mängd hemkokta vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk pressad citron
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl matyoghurt
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm kajennpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Koka ev. egna vita bönor enligt paket. Eller skölj av burkbönorna noga i ett durkslag.
  2. Mixa bönorna med en stavmixer i en skål, blender eller matberedare till en röra.
  3. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och cayennepeppar.
  4. Rör ner matyoghurt.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg upp i skål och garnera med olivolja och cayennepeppar eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer