Vit bönhummus

En röra och sås i ett av mixade vita bönor, citron och olivolja. Enkel, nyttig och god att laga - även till flera gäster.
God som tillbehör där vanlig hummus passar ex. medelhavsmat, persisk eller marockansk mat. Ex. till grillat kött som biff, lamm, kyckling, lax eller grillade grönsaker som paprika, zucchini och äggplanta. Lägg gärna till klyftpotatis, couscous, ris eller valfritt tillbehör.
Blir billig och godare med hemkokta bönor men det går också bra med bönor från burk.
En variant på vanlig hummus som lagas med kokta kikärtor.

4 portioner vit bönhummus

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 burk kokta vita bönor eller motsvarande mängd hemkokta vita bönor
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk pressad citron
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl matyoghurt
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm kajennpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Koka ev. egna vita bönor enligt paket. Eller skölj av burkbönorna noga i ett durkslag.
  2. Mixa bönorna med en stavmixer i en skål, blender eller matberedare till en röra.
  3. Tillsätt olivolja, citronsaft, salt och cayennepeppar.
  4. Rör ner matyoghurt.
  5. Smaka av med salt.
  6. Lägg upp i skål och garnera med olivolja och cayennepeppar eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer