Falafel

Falafel är friterade bullar av mosade kikärter smaksatta med vitlök, spiskummin och sesampasta.

Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärtor. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.

Falafel kan serveras till buffé, vegetariskt alternativ eller i pitabröd.

Man kan också göra falafel på bondbönor - då blir de fint gröna inuti.

Serveringsförslag: Fyll pitabröd eller platta arabiska libabröd med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yoghurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök, hackad bladpersilja, saltgurka i stavar och några stänk tabasco eller het chilisås Sriracha. Gott i är också färsk mynta, yoghurtsås med curry och fint strimlad vitkål marinerad i vinäger och olivolja eller vitkålssallad med rödbetor. Eller laga egna falafelrullar med tabbuoleh.

Receptet på falafel kan dubbleras. Falafelsmet eller friterade falafelbullar kan frysas in.

Om du friterar falafel så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över och kväv elden.

Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller läggas i en ugnsform och bakas i ugnen på 200 grader i 20 minuter - vänd runt efter halva tiden.

4 portioner falafel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 tsk sesampasta (tahini) (valfritt)
  • 4 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 gul hackad lök (valfritt)
  • 3 tsk spiskummin (valfritt)
  • 1/2 tsk cayennepeppar (valfritt)
  • 1,5 liter vegetabilisk olja, ex. solrosolja eller majsolja
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Eller använd kikärter från burk men skölj dem då noga i durkslag.
  2. Lägg kokta kalla kikärter, salt, pressad vitlök i en matberedare eller skål.
  3. Mixa kikärterna i matberedare eller mosa med en stavmixer samt gaffel till en deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  4. Blanda ev. i finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar.
  5. Smaka av degen med salt och ev. vitpeppar.
  6. Forma degen till 20-24 bollar i storlek som golfbollar, rulla i ströbröd och lägg upp på en bricka.
  7. Värm oljan till 180 grader. Använd en termometer under tiden du friterar så att du kan justera värmen. Eller använd helst en riktig fritös.
  8. Testa att fritera en liten bit falafelröra. Den ska bli brun på någon minut.
  9. Fritera ca 5 bullar i taget i oljan ca 3-4 minuter runt om.
  10. Ta upp med hålslev när de är brynta.
  11. Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.
  12. Servera dina falaflar. Falafel är godast nyfriterad och knaprig men också goda kalla.
E-mail
Medel: 2.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer