Tabbouleh sallad med bulgur

Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.

Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan blandas direkt i salladen för att stå och svälla till sig och mjukna någon timme i kylen. Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.

Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen mycket dyr.

4 portioner tabbouleh

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossat
  • 0,5 tsk salt
  • 5 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 2 vårlökar med gröna delen eller en gul lök
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 1 handfull finhackad, färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1 dl fin olivolja
  • 1 krm kryddpeppar (valfritt)
  • 1 krm malen kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla vårlök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  4. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med kryddorna.
  5. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.
E-mail
Medel: 4.7 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer