AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Nötbottnar nötbotten till tårta

Nötbottnar nötbotten till tårta Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 13)
3 nötbottnar
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 55 min

Ingredienser:

  • 3 dl hasselnötter, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna med låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och fördela på de tre utritade bottnarna på bakplåtspapprena. Jämna ut med en slickepott.
  8. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  9. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga nötbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  10. Nu kan du fylla nötbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Nötbottnar nötbotten till tårta:

Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus
Kristyr till pepparkakor och pepparkakshus. En enkel och bra hemgjord kristyr av florsocker, äggvita och ättika som passar till att garnera och spritsa på pepparkakor och pepparkakshus.
Kristyren kan också färgas med några droppar hushållsfärg ex. röd färg för att få rosa kristyr. Grön färg är också fint i detta kristyrrecept. Ett tips är att dela upp kristyren i fler skålar om du vill ha en vit, en rosa och en grön kristyr exempelvis.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Krusbärskaka kaka med krusbär
Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.
Flarn flarnrecept flarnsmet
Flarn. Flarnrecept på flarnsmet som blir goda, knäckiga, spröda, böjda flarn att garnera desserter med eller ha till kakor.
Baka egna mandelflarn och pensla med smält choklad på ena sidan (lägg på smörpapper att stelna). Böjer du inte flarnen kan de också läggas samman två och två med smörkräm, chokladsmörkräm, mockakräm eller smält choklad. De kan också rullas och fyllas samt doppas i choklad.
Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Fetaostsallad med potatis
Fetaostsallad med potatis. En matig variant av grekisk sallad med kokt kall potatis. Kall sallad med fetaost, potatis, oliver, tomater, paprika med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga. Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Frukostbullar
Goda frukostbullar med färsk jäst eller torrjäst. Toppa gärna med frön som ex. pumpafrön, solrosfrön, vallmofrön eller sesamfrön.
Förbered och baka dem dagen innan samt värm dem på morgonen eller låt kalljäsa övertäckt med plastfolie i kylen över natten.
1 pkt (50 gram) färsk jäst är samma som 1 pkt (12 gram) torrjäst. Använder du torrjäst så värm mjölk- och degblandningen till 40 grader och rör sedan i mjölet där du blandat i torrjäst samt övriga ingredienser. Räkna då också att andra jäsningen tar upp mot 1,5 timmar.
Mexikansk picklad rödlök
Mexikansk picklad rödlök. En sötsur inlagd rödlök i lime. Gott till Mexikansk mat som tacos, tostadas, mackor och tortillas. Passar också som tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Marinad med soja
Marinad med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
En mycket god grillmarinad med inspiration från Asien och Korea.
Passar att marinera samt att pensla på under tillagning. Gott till kött som revbensspjäll, fläskkarré, grillspett, kyckling; fisk som lax; skaldjur; grillade grönsaker som zucchini, paprika, portabello svamp och lök med mera.
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller. En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Grönsallad med fetaost
Grönsallad med fetaost, tomat och rödlök samt salladsdressing. En god sallad som passar som tillbehör till ex. grillat.
Ska du servera salladen som ensam rätt så kan du laga en variant på grekisk sallad - lägg till 10 cm tärnad gurka, 15 kalamata-oliver samt ev. krutonger. Krutongerna kan du laga genom att rosta grovt tärnat surdegsbröd i lite olivolja i en panna eller i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lax i folie med pestosås
Lax i folie med pestosås. Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.
Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.
Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.
Glutenfria kakor syltkakor utan gluten
Glutenfria kakor. Goda hembakta syltkakor bakade utan gluten (vetemjöl) med potatismjöl. Goda kakor med sylt i mitten.
Helstekt rostbiff
Helstekt rostbiff du kan servera kall eller varm i skivor. Kall fint skivad rostbiff är gott upplagd på fat till fest och buffé. Gärna med en god varm eller kall sås. Potatissallad, rostad lök och tomatsallad är goda tillbehör. Tunt skivad rostbiff är också god som pålägg till bla till smörrebröd med remouladsås och rostad lök, landgångar och smörgåstårtor.
Helstekt rostbiff kan också serveras varm i tunna skivor. Varm rostbiff kan serveras som vilken köttbit som helst. Ett förslag är med potatisgratäng, gröna bönor och rödvinssås (ta gärna köttskyn från rostbiffen till såsen). Bearnaisesås, grillad tomat och rostad potatis samt rotfrukter är ett annat förslag.
Rött vin är gott till rostbiff.
Hemgjord helstekt rostbiff blir betydligt billigare än köpt färdigskivad rostbiff.
Steker du ett större eller mindre stycke rostbiff så får du öka respektive minska tiden i ugnen. Kolla med stektermometer så att köttet är 60 grader (ljust rosa).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook