AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Nötbottnar nötbotten till tårta

Nötbottnar nötbotten till tårta Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 10)
3 nötbottnar
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 55 min

Ingredienser:

  • 3 dl hasselnötter, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna med låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och fördela på de tre utritade bottnarna på bakplåtspapprena. Jämna ut med en slickepott.
  8. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  9. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga nötbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  10. Nu kan du fylla nötbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Nötbottnar nötbotten till tårta:

Frasvåfflor utan ägg
Frasvåfflor utan ägg. Klassiska frasvåfflor med vispad grädde, vetemjöl och vatten. Gräddas i smör. Våfflorna är goda med sylt, grädde eller glass.
Sandkaka
Sandkaka är en smulig sockerkaka smaksatt med konjak. Kan glaseras med aprikossylt om man önskar.
Du kan baka sandkaka så att den håller ihop eller spricker upp beroende på smak. Välj mellan 170 grader eller 220 grader. På lägre värme får du baka i ca 10 minuter extra men då spricker ej sandkakan upp mycket som den gör på högre värme. Vill du ha en sandkaka som sprucket i mitten så är det fint om den ska serveras fylld med aprikossylt. Då skär man upp lite extra och fyller med aprikossylt i mitten innan den skivas upp för servering.
Receptet kan minskas till en tredjedel om du bara ska baka en form med sandkaka. Sandkakan går bra att frysa och håller sig länge.
Brysselkex
Brysselkex är en småkaka med kant av pärlsocker. Kakorna är bakta av mördeg. Sockret runt kanterna kan även färgas rött.
Brysselkex är goda kakor som är enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika.
Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Vaniljsås hemgjord Creme Anglaise
Vaniljssås. Hemgjord Creme Anglaise. Äkta vaniljsås görs av äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart vanilj.
Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.
Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.
Du kan också smaksätta vaniljsåsen med likör, choklad eller kaffe.
Vaniljsås serveras varm eller kall till bla äppelkaka, bärpajer mm.
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.
Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Focacciapizza
Focacciapizza. En variant på focaccia bakad med pizzapålägg. Ett pizzabröd i långpanna med skinka, tomat, ost, rosmarin, oliver och rödlök.
Hembakt focacciapizza passar till utflykt, buffé eller soppa.
Garnera gärna pizzafocaccian med riven parmesan på toppen.
Du kan variera påläggen på focacciapizzan ex. byta ut skinkan mot mer soltorkad tomat för en vegetarisk pizza. Vidare kan du ha på alla pålägg som är goda på vanlig pizza ex. champinjoner, kronärtsskocka eller inlagd paprika.
Tomat, mozzarella och basilikasallad
Tomatsallad med mozzarella och basilika. Använda en fruktig och finare olivolja. Desto finare vinäger ju godare blir det. Varför inte en lagrad Balsamico-vinäger. Gourmetsalt och nymalen svartpeppar gör salladen ännu godare.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Ankarstock bröd mörkt rågbröd
Ankarstock. Ett rågbröd bakat på råg. Ankarstock är ett hållbart nyttigt och klassiskt hembakt militärbröd utan konserveringsmedel. Egentligen blir det inte så mörkt utan rätt ljust.
Ankarstock bakas på rågmjöl, vete- och rågmjöl, smör, mörk sirap, jäst (fördeg) och salt. Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg. Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätt skeppsskorporna. Ankarstocken hade dock högre status och var främst var avsett för befäl. Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten. Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Fylld kycklingfilé med parmesanost
Fylld kycklingfilé med parmesanost och soltorkad tomat. Goda stekta eller grillade med ex. tomat och auberginegratäng eller valfritt annat tillbehör. Ex. rostad klyftpotatis med paprika, rödlök och purjolök samt sås av matyoghurt, lime och pressad vitlök.
Kycklingen blir fin när man skär upp den och får god smak av salt soltorkade tomater och fyllig parmesanost.
Välj helst fin majskycklingbröst eller krav-märkt kycklingbröst. Välj inte billigaste importerade gummikycklingen full med vatten.
Fyllda kycklingbröst passar till middag såväl att förbereda och sedan värma till fest eller buffé. Bäst blir brösten om de förvaras hela i kylen, vid servering så värms de och sedan skärs de upp och läggs på fat.
Vintips till är ett lättare rödvin ex. en spansk rioja eller fylligt vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook