AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Nötbottnar nötbotten till tårta

Nötbottnar nötbotten till tårta Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
3 nötbottnar
Förberedelse: 25 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 55 min

Ingredienser:

  • 3 dl hasselnötter, ca 200 gram
  • 4 äggvitor
  • 3 dl florsocker
  • 100 gram mörk fin choklad att pensla med (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Markera eller rita 3 rundlar, fyrkanter, hjärtan eller annan form på bakplåtspapper. Förslagsvis 3 rundlar på ca 24 cm i diameter. Pensla ev. bottnarna med smält smör.
  3. Rosta nötterna i 10 min i mitten av ugnen i en långpanna.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  5. Mal nötterna grovt i nötkvarn, hacka fint för hand eller kör i matberedare med kniven.
  6. Vispa äggvitorna med låg hastighet till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut.
  7. Vänd ned nötterna försiktigt och fördela på de tre utritade bottnarna på bakplåtspapprena. Jämna ut med en slickepott.
  8. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut och stäng av ugnen och öppna luckan. När ugnen svalnat något ställer du in bottnarna att torka till samt svalna någon halvtimme.
  9. Låt bottnarna kallna innan de lossas från pappret. Ett tips är att lägga nötbottnarna i frysen när de svalnat så går det ännu lättare att dra av papperet.
  10. Nu kan du fylla nötbottnarna till tårta eller det du önskar.


 

Fler recept ur samma kategori som Nötbottnar nötbotten till tårta:

Vetelängder med surdeg
Vetelängder med surdeg fyllda med kanel, smör och socker. Baka på egen surdeg eller köp färdig vetesurdeg.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljlängder.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären.
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Ansans sockerkaka
En god sockerkaka som blir speciellt bra då man vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl.
Du kan smaksätta sockerkakan med 2 msk kanel.
Rödbetskaka
Rödbetskaka. En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Pannacotta
Pannacotta är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Pannacottan kan göras i god tid innan servering - det är bara bra så hinner den stelna. Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar eller sylt ex. mylta med hjortron.
Ett mer arbetat alternativ är bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis.
Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
Sött dessertvin är en höjdare till pannacottan förslagsvis Sauternes eller Beaumes de Venise från Frankrike. Eller italienskt Vin Santo.
Fisksås festsås till fisk vitvinssås
Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Gryta med högrev
Gryta med högrev med mustig smak av paprika. Här serverat med rostade rotfrukter samt kokt potatis och grönsallad.
Andra tillbehör som passar till är pressad potatis, kokt råris, basmatiris, kokt matvete, kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli mm.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Svartvinbärspaj med smuldeg
Svartvinbärspaj med smuldeg. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Rågbullar med rågsikt
Rågbullar med rågsikt. Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt. Bakta med köpt rågsurdeg, jäst och crème fraiche eller yoghurt.
Tahinisås
Tahinisås. En kall, god och enkel sås smaksatt med tahini - sesampasta. Kan blandas av matyoghurt eller crème fraiche. Gott till grillat, falafel, kebab, grillspett, hamburgare eller kyckling.
Vill du ha en vegan tahinisås kan du använda Oatlys Fraiche.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Mozzarella med parmaskinka
Mozzarella med parmaskinka och sockerärtor i ugnen. En god sidorätt och tillbehör.
Blir lyxigt och gott med riktig buffelmozzarella och fin parmaskinka (och rätt dyrt tyvärr).
Panerad hel spätta med guacamole
Panerad spätta med guacamole och paprika. Plattfiskar som rödspätta är mycket goda att bara steka i smör. Här har jag dock valt att panera den och servera med en guacamole. Det är mosad avocado blandat med gräddfil, finhackad paprika och citronsaft.
Kokt eller pressad potatis passar till samt kokta gröna ärtor.
En ljus lageröl är gott till.
Gratinerad krabba
Gratinerad krabba. En god förrätt är att gratinera stuvat krabbkött. Du kan gratinera i krabbskalet eller fördela på fyra brödskivor ex. lantbröd samt servera som förrätt eller gratinera mindre bitar bröd med krabbstuvningen och servera som välkomsstilltugg eller drinktilltugg.
Istället för hel krabba kan du ta en eller två burkar krabbkött till krabbstuvningen. Gratinera sedan krabbköttet som nedan på toast eller skivor av ex. bondbröd.
Vintips till gratinerad krabba blir ett vitt fruktigt vin ex. en Chardonnay eller Semillon från Australien.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook