Hjortronparfait med mylta

Frusen grädde med smak av hjortron serverade med varm mylta (rårörd hjortronsylt), vispad grädde samt garnerad med några blad citronmeliss eller mynta.
En god dessert. Parfait är lite som glass.
Räkna 1 paket frysta på 250 gram eller ca 300 gram färska hjortron.
Istället för frysta eller färska hjortron kan du ta hjortronsylt. Ta då ej med socker i parfaiten då sylten är söt.
Har du tillgång till mycket hjortron så kan du gärna östa på med mer hjortron i parfaiten och till servering.
Servera med mer hjortron mylta samt vispad grädde; garnera med jordgubbar eller andra färska bär samt citronmeliss.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.
Vintips till hjortronparfait är ett sött dessertvin som ex. Icewein från Canada eller Tyskland.

6 portioner hjortronparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • Mylta: 250 gram tinade hjortron
  • 1 dl socker
  • Till parfait: 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl av mylta från hjortronen ovan
  • 3 msk hjortronlikör
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Gör först mylta av hjortronen:
  2. Tina hjortronen.
  3. Blanda ihop hjortron med socker och ev. hjortronlikör.
  4. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  5. Vispa grädden i en stor bunke.
  6. Kläck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  7. Vispa ner 1 dl av myltan samt likör i äggvispet.
  8. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  9. Fördela hjortronparfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en silicon-form - muffinsform) och ställ i frysen tills hjortronparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Förbered gärna hjortronparfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
  10. Vid servering så stjälper du upp hjortronparfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
  11. Servera med några skedar med restan av myltan - gärna varm. Samt ev. vispad grädde. Garnera ev. med citronmeliss eller mynta samt färska bär som jordgubbar eller hallon.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer