Enkel hallonkaka

Enkel hallonkaka med kladdig sockerkakssmet samt färska hallon.
Receptet kan dubblas och bakas i en långpanna med bakplåtspapper för ca 24 bitar.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 0,5 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

12 bitar hallonkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1,5 dl ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2,5 dl färska hallon
  • 50 gram kallt smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en form med bakplåtspapper i botten på ca 24 cm diameter. Gärna med löstagbar kant..
  3. Vispa ägg och socker pösigt i minst 5 minuter med elvisp i en bunke.
  4. Blanda bakpulver och mjöl. Vänd ner mjöl och rör ihop till en smet.
  5. Bred ut smeten i formen.
  6. Stick ner hallon här och där.
  7. Hyvla smör och fördela över kakan.
  8. Grädda hallonkakan i mitten av ugnen 20 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  10. Om du vill kan du pudra över lite florsocker innan servering samt ev. fler färska hallon vid sidan. Lättvispad grädde med någon halv tsk vaniljsocker i är också gott till hallonkakan.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer