Pilgrimsmusslor med marinerade linser

Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.
Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor. Fråga i fiskdisken. Gärna i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem. De frysta pilgrimsmusslorna är mindre och rätt vattniga samt tyvärr ofta inte i närheten så goda som färska pilgrimsmusslor. Då får du också öka antalet musslor per portion. Om du har flera mindre pilgrimsmusslor per portion så kan du sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.
Åtta pilgrimsmusslor räcker om de är stora och färska med rom.
Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.
Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon.

4 portioner pilgrimsmusslor med marinerade linser

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora färska pilgrimsmusslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Marinerade linser: 2 dl okokta svarta Belugalinser eller gröna linser
  • 4 dl vatten att koka linserna i
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vit, röd eller mörk balsamvinäger
  • 0,5 tsk socker eller honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron i klyftor

Tillagning

  1. Koka linserna i 20 minuter och häll av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Lägg i en stor panna eller kastrull och fräs i smör och olivolja några minuter.
  3. Tillsätt kokta linser, vinäger, socker eller honung, senap, salt, peppar samt pressa över någon klyfta citron. Smaka av. Hit kan du förbereda och sedan värma på linserna till servering.
  4. Dags att grilla eller steka pilgrimsmusslor: salta och peppra musslorna, salta samt peppra dem.
  5. Grilla dem på utegrill, i grillpanna eller stek dem i en stekpanna i smör samt olivolja någon minut på varje sida tills de fått ljust brun färg.
  6. Servera pilgrimsmusslorna med linserna och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer