Pilgrimsmusslor med marinerade linser

Gott, lyxigt och enkelt till förrätt. Du kan grilla eller steka pilgrimsmusslorna.
Godast är färska stora fina pilgrimsmusslor. Fråga i fiskdisken. Gärna i förväg så kan de förhoppningsvis beställa hem. De frysta pilgrimsmusslorna är mindre och rätt vattniga samt tyvärr ofta inte i närheten så goda som färska pilgrimsmusslor. Då får du också öka antalet musslor per portion. Om du har flera mindre pilgrimsmusslor per portion så kan du sätta upp dem på spett speciellt om du grillar på utegrill då musslorna annars kan ramla mellan gallret.
Åtta pilgrimsmusslor räcker om de är stora och färska med rom.
Godast blir att koka egna linser men har du bråttom kan du köpa en burk kokta linser som du sköljer noga i durkslag.
Vintips till pilgrimsmusslorna blir ett vitt ex. av druvan Semillon.

4 portioner pilgrimsmusslor med marinerade linser

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 stora färska pilgrimsmusslor
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Marinerade linser: 2 dl okokta svarta Belugalinser eller gröna linser
  • 4 dl vatten att koka linserna i
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vit, röd eller mörk balsamvinäger
  • 0,5 tsk socker eller honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron i klyftor

Tillagning

  1. Koka linserna i 20 minuter och häll av i ett durkslag.
  2. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Lägg i en stor panna eller kastrull och fräs i smör och olivolja några minuter.
  3. Tillsätt kokta linser, vinäger, socker eller honung, senap, salt, peppar samt pressa över någon klyfta citron. Smaka av. Hit kan du förbereda och sedan värma på linserna till servering.
  4. Dags att grilla eller steka pilgrimsmusslor: salta och peppra musslorna, salta samt peppra dem.
  5. Grilla dem på utegrill, i grillpanna eller stek dem i en stekpanna i smör samt olivolja någon minut på varje sida tills de fått ljust brun färg.
  6. Servera pilgrimsmusslorna med linserna och citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer