Grillade pilgrimsmusslor Creme Nignon

Grillade eller halstrade pilgrimsmusslor Crème Nignon - med grön ärtröra samt en touch av tryffelolja (valfritt). Fixa en miniförrätt med gott samvete - som även är lyxig och exklusiv. Även gott som tilltugg, tapas eller aptitretare. Servera gärna med ett gott bröd som focaccia, vitlöksbröd med parmesan eller smördegspinnar. Kan garneras med ärtskott, bladpersilja, gräslök eller machesallad. 

Som jättelyxig förrätt: Vill du lyxa till det så kan du sila ärtpurén till en grön klar sås eller soppa (Crème Nignon på franska) så den blir slät och fin. Koka sedan upp med lite vätska som grädde samt vitt vin och smaka av med tryffelolja, citron, salt och peppar. Skivar du över färsk tryffel så blir det en förrätt du inte glömmer. Då kan du döpa om det till något glättigt som 80-tals: Halstrade pilgrimsmusslor med färsk tryffel på grön spegel...

Pilgrimsmusslor finns frysta eller färska. Tinade och vackert grillade blir de en utmärkt förrätt. Godast (och dyrast) är de färska större pilgrimsmusslorna - gärna med romen kvar - och då räcker 1 per portion till denna miniförrätt. Använder du de mindre frysta så ta då 2 per portion. Pilgrimsmusslor kan man lyxa till med och äta med gott samvete enligt Naturskyddsföreningen. Pilgrimsmusslorna blir goda att grilla på utegrill men kan även grillas inne i het grillpanna eller halstras och stekas hastigt i het stekpanna (obs välj en stekpanna som tål hög värme - ej fallet med alla teflonpannor). 

Vintips till pilgrimsmusslor blir ett kylt vitt vin ex. av druvan Sauvignon Blanc, Semillon, Pinot Gris eller Gewurtztraminer. Eller kylt mousserande vin som Champagne, Cava eller Cremant de Bourgogne. 

8 portioner miniförrätt eller 4 port stor förrätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 200 gram pilgrimmsmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar
  • CREME NIGNON ÄRTRÖRA: 250 gram gröna ärtor, frysta
  • 1 dl crème fraiche, kokbar
  • 1 dl grädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)

Tillagning

  1. Täck ärtorna med vatten i en kastrull och koka upp dem. Häll av hälften av vattnet.
  2. Tillsätt citronsaft, grönsaksbuljong, vitt vin, grädde och creme fraiche. Koka upp och mixa ärtorna så släta du vill ha dem med en stavmixer. Tillsätt ev. lite mer vatten till önskad konsistens. Det ska vara som en tjock sås tycker jag. Smaka av med tryffelolja (valfritt), salt och peppar. Om du vill ha extra fint kan du sila ärtröran så den blir helt utan ärtskal. Då kan du även späda med någon dl mer grädde, creme fraiche och vatten. Ärtröran kan du förbereda i god tid och ha i kylen samt värma till servering.
  3. GRILLA MUSSLORNA: Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja, salt och peppar.
  4. Hetta upp en grillpanna, stekpanna eller använd en utegrill och grilla pilgrimsmusslorna på ca 30 sekunder på varje sida. Använder du stekpanna med teflon så se till att den tål max värme att halstra i.
  5. Fördela ärtröra på små tallrikar eller assietter samt toppa med pilgrimsmusslor. Eller servera i små skålar samt sätt pilgrimsmusslan på ett litet spett över.
  6. Droppa över lite citronsaft samt strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar på musslorna. Garnera ev. med ärtskott, gräslök eller bladpersilja. En droppe tryffelolja kan man toppa med men tänk på att tryffeloljan lätt tar överhanden om du haft den i ärtröran innan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer