Saffransrisotto

En god risotto smaksatt med saffran passar som tillbehör till ex. baconlindad kyckling, grillad fisk som lax och/eller grillade grönsaker.

4 portioner saffransrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på:

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • ca 1,5 till 2,5 grams saffran en fjärdedels till ett halvt paket saffran (halvt pkt 0,5 g)

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Tillsätt saffran.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Innan servering vänder du ned 0,5 dl riven ost och en klick smör.
  11. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  12. Smaka av risotton om det behövs med salt och vitpeppar.
  13. Garnera ev. saffransrisotton med riven ost.
  14. Saffransrisotton är godast nylagad.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer