Lax med vitvinssås

Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept.
Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
Det finns styckfrysta laxbitar som är goda och bra. Tina dem i kylen över natten. Eller köp färsk lax och skär i fyra bitar. Du kan välja att laga med eller utan skinn. Räkna runt 140 gram per portion utan skinn och 150 gram med skinn.
Köp helst MSC märkt och krav-märkt lax.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemkokt fiskbuljong.

4 portioner lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Vitvinssås: 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • Grönsaksstavar: 2 stora morötter
  • 0,5 purjolök
  • 200 gram rotselleri
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Laxen går snabbt så börja med tillbehör och sedan såsen.
  3. Hacka löken, sätt under tiden en stekpanna eller traktörpanna på värme.
  4. Fräs löken i smöret cirka 2 minuter.
  5. Tillsätt mjölet och rör om en minut.
  6. Häll i vitvinet, mjölken, fiskbuljongen och grädden.
  7. Låt det hela koka ihop cirka 5 minuter. Spä med lite vatten om den kokar ner för mycket.
  8. Skala morötter.
  9. Rensa och skölj purjolök.
  10. Skär rent rotselleri.
  11. Skär alla grönsaker så lika tändstickor som möjligt. Hit kan du förbereda.
  12. Värm en ugnsfast stekpanna, salta och peppra laxen, lägg i olja och lax. Stek laxen på en sida cirka 3 minuter, vänd och sätt in pannan i ugnen, stek ytterligare 5 - 10 minuter.
  13. Fräs grönsakerna i en panna med en msk smör, salt och peppar någon minut. Häll på 1 dl vatten och täck med lock samt koka grönsakerna mjuka i 2-3 minuter.
  14. Servera med fisken på en hög av grönsaksstavar, sås och valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer