Lax med vitvinssås

Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept.
Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
Det finns styckfrysta laxbitar som är goda och bra. Tina dem i kylen över natten. Eller köp färsk lax och skär i fyra bitar. Du kan välja att laga med eller utan skinn. Räkna runt 140 gram per portion utan skinn och 150 gram med skinn.
Köp helst MSC märkt och krav-märkt lax.
Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemkokt fiskbuljong.

4 portioner lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Vitvinssås: 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • Grönsaksstavar: 2 stora morötter
  • 0,5 purjolök
  • 200 gram rotselleri
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Laxen går snabbt så börja med tillbehör och sedan såsen.
  3. Hacka löken, sätt under tiden en stekpanna eller traktörpanna på värme.
  4. Fräs löken i smöret cirka 2 minuter.
  5. Tillsätt mjölet och rör om en minut.
  6. Häll i vitvinet, mjölken, fiskbuljongen och grädden.
  7. Låt det hela koka ihop cirka 5 minuter. Spä med lite vatten om den kokar ner för mycket.
  8. Skala morötter.
  9. Rensa och skölj purjolök.
  10. Skär rent rotselleri.
  11. Skär alla grönsaker så lika tändstickor som möjligt. Hit kan du förbereda.
  12. Värm en ugnsfast stekpanna, salta och peppra laxen, lägg i olja och lax. Stek laxen på en sida cirka 3 minuter, vänd och sätt in pannan i ugnen, stek ytterligare 5 - 10 minuter.
  13. Fräs grönsakerna i en panna med en msk smör, salt och peppar någon minut. Häll på 1 dl vatten och täck med lock samt koka grönsakerna mjuka i 2-3 minuter.
  14. Servera med fisken på en hög av grönsaksstavar, sås och valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer