Lax med saffranssås

Lax med saffranssås, citron, kokt potatis, grönsallad och tomat. Blir också gott med pressad potatis eller ris.
Räkna 4 bitar laxfilé, laxfjärilar eller kotletter på 120-150 gram per portion.

4 portioner lax med saffranssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk smör att steka i
  • 2 msk hackad gul lök, rödlök eller schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 pkt saffran
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök
  • Tillbehör: 16 små potatisar
  • 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja koka potatis - mindre potatisar kokar du i ca 15-20 minuter.
  2. Bryn laxen på undersidan i smör.
  3. Vänd den och bryn översidan.
  4. Vänd tillbaks den och stek på lägsta värme - gärna med lock eller under folie - under tiden du lagar saffranssåsen. Du kan också sätta in laxen i ugnen på 150 grader.
  5. Saffranssås: Skala och hacka löken.
  6. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  7. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  8. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
  9. Servera laxen med saffranssåsen, citronklyftor, kokt potatis, grönsallad samt halverad cocktailtomater.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer