Raita indisk sås

En kall sås med yoghurt som grund. Här med gurka, tomat och mynta. God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.

Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt. Om du vill kan du enbart ha gurka i såsen eller andra grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, potatis, spenat osv. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också. Vidare kan man smaksätta såsen med kryddor som vitlök och ingefära. Istället för att ha i tärnade grönsaker kan man riva dessa eller mixa såsen nästan slät.

4 portioner raita indisk sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 10 cm gurka
  • 2 tomater
  • 0,5 tsk hel spiskummin (valfritt)
  • 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön (valfritt)
  • 3 dl naturell matlagningsyoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller 0,5 dl hackad färsk mynta
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Rosta kummin och senapsfrön i en panna några minuter tills de börjar dofta gott men ej brännas.
  2. Mal kummin och senapsfrön i en mortel.
  3. Skölj gurka och tärna den (ca 1x1 cm). Lägg i en skål.
  4. Skölj tomater och tärna dem (ca 1x1 cm). Lägg med gurkan.
  5. Blanda i kryddorna, yoghurt, mynta och salt.
  6. Raitan är klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer