Surdegsbröd med dinkel och honung

Ett skållat dinkelbröd med relativt lågt GI. Bli inte skrämd av att det är flera dagars surdegsjäsning innan själva bakandet. När man väl har gjort sin surdeg (det är den som tar några dagar) som används som jäst förvarar man den i kylen eller frysen och bakar sen lika snabbt som med vanlig jäst.

Du behöver en stor glasburk med lock att jäsa surdegen i.

2 surdegsbröd

  • Förberedelse: 5 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 5 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3 dl egen rågsurdeg som du gör av: 3 dl rågmjöl
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1 rivet äpple utan skal
  • Skållning: 4 dl vatten
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • Surdegsbröd: 3 dl rågsurdeg
  • 25 gram brödjäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 25 gram mjukt smör
  • 9 dl dinkelsikt
  • 4 dl fullkornsdinkel
  • 1,5 tsk salt

Tillagning

  1. Gör egen rågsurdeg: Dag 1: blanda rågmjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med lock på glänt. Ställ burken jämte ca 5 cm från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt och man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl rågmjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. # Skållning 4 dagen: Koka upp vatten. skålla fullkornsdinkel, rör om och låt svalna. Ställ i kylen tills nästa dag.
  7. Dag 5: Lös upp brödjäst i vattnet i en stor degbunke. Blanda i den skållade fullkornsdinkeln, rågsurdeg, honung, rapsolja, dinkelsikt och fullkornsdinkel.
  8. Knåda degen i 5 minuter på låg hastighet eller för hand.
  9. Tillsätt mjukt smör och blanda i ytterligare 5 minuter eller knåda för hand.
  10. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen i ytterligare 5 minuter eller för hand.
  11. Ställ övertäckt att jäsa i 2 timmar.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma två limpor eller bröd.
  13. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter eller i brödformar.
  14. Låt jäsa i 1 timme.
  15. Sätt ugnen på 250 grader.
  16. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  17. Grädda surdegsbröden i ca 30 minuter. Brödet ska ha fin färg och vara fast undertill - grädda annars en stund till.
  18. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer