Caprese med burrata

Introduktion och förberedelse

Caprese med burrata som är en variant på mozzarellaost med gräddig och krämig fyllning.

Här med mogna söta tomater, babyspenat, färsk basilika och fin olivolja samt lite mild och söt lagrad fyllig balsamicovinäger.

Serveringsförslag

Jättegod som förrättssallad med en bit bröd som grissini eller som sallad till det mesta.

Val av ingredienser

  • Burrata som är en variant på mozzarella med gräddig fyllning - en gräddmozzarella. Från Apulien i södra italien. Finns att köpa färsk i saltlag och väger runt 100-125 gram vilket räcker till en sallad för fyra.
  • Hittar du inte burrata kan du ta vanlig mozzarella i saltlag - helst fin buffalomozzarella.
  • Välj mogna fina tomater gärna ekologiska på kvist som vildmix, kumato, körsbärstomater, San mazzo, honungstomat eller plommontomater.
  • Skivade mogna bifftomater, stora plommontomater eller kvisttomater blir också gott.

Vintips

Till salladen som förrätt passar ett kylt mousserande vitt italienskt spumante, vitt vin från norra italien som Soave, vitt chardonnay från Sicilien - prova Planeta eller lätt rött från Valpolicella.

4 portioner caprese med burrata

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 250-300 gram tomatmix, vildmix, kumato, körsbärstomater, San mazzo, honungstomat eller plommontomater 
  • 100-125 gram färsk burrata ost i saltlag
  • 3 msk fin kallpressad olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 35 gram babyspenat, en liten påse
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Skölj och skiva eller dela tomater. Lägg på ett fat.
  2. Skölj spenat och lägg runt om.
  3. Häll av burrata-osten och lägg den på. Riv isär den grovt om du vill det.
  4. Hacka färsk basilika grovt och strö över.
  5. Ringla över lite olivolja och vinäger; strö över salt och mal över lite svartpeppar till servering.
E-mail
Medel: 4.2 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-02