Broccolisoppa

Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället. Servera soppan med gott nybakt bröd med ex. baguette med ost eller färskost. Eller varma mackor. Kolla på min film där jag lagar broccolisoppa

Köp gärna kravmärkt broccoli. Istället för färsk broccoli kan du ta 500 gram fryst broccoli i buketter. Extra nyttig blir soppan med superbroccoli. Mixa broccolisoppan med stavmixer - lämna lite klumpar eller mixa den helt slät. Det går också att servera soppan utan att mixa. 

Varianter:

Broccolisoppan kan smaksättas med örter som hackad persilja, oregano eller dragon; tryffelolja; chiliflakes; curry eller pesto. Självklart kan du kombinera broccolin med andra grönsaker i efter tycke och smak. Goda varianter är med skivad potatis, morot, palsternacka, rotselleri och purjolök. Gillar du stark och het mat är ett tips att servera soppan med en liten skål finhackad röd chili fräst i några msk smör eller matolja. Så kan varje gäst själv med en tesked tillsätta önskad mängd chili och hetta i sin soppa. För vegan variant kan du använda Oatly havremjölk och havregrädde. 

Broccolisoppa till fest:

Serverar du broccolisoppan som förrätt eller bara vill pimpa den kan du garnera med riven parmesan och färsk oregano samt smaksätta med några droppar tryffelolja. Annat festligt (men inte vegetariskt) är några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå soppan runt. Smulad ädelost är också gott i. Då kan man även toppa soppan med knaperstekt bacon. 

4 portioner broccolisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk broccoli, 2 huvuden
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter vatten eller mjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 4 kvistar färsk oregano att garnera med (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter. Skär bort fula delar och hacka stammen - ta med den i soppan om du vill.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs några minuter.
  5. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  6. Slå på vatten eller mjölk.
  7. Tillsätt buljongtärningar.
  8. Koka broccolisoppan i 7 minuter.
  9. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer.
  10. Sätt tillbaka på spisen och tillsätt grädde samt crème fraiche. Rör runt och värm upp.
  11. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och citronsaft.
  12. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med ost eller färskost.
E-mail
Medel: 4.2 (45 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer