AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Broccolisoppa

Broccolisoppa Broccolisoppa. Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord broccolisoppa istället. Egen brocollisoppa blir både nyttig och billig.
Smaksätt broccolisoppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på broccolisoppan på slutet.
Mixa broccolisoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde så blir broccolisoppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt broccoli i.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker i efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Potatis är också gott i broccolisoppa - tillsätt kokt potatis eller koka med 2-3 potatisar i tunna skivor.
Serverar du broccolisoppan som förrätt kan du lägga några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå broccolisoppan runt. Servera med nybakt bröd som ex. baguette eller focaccia.
Ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med. En annan variant är med 0,5 tsk curry.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 14)
4 port broccolisoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 500-700 gram färsk broccoli, 2-3 huvuden eller ca 500 gram fryst broccoli
  • 1 liten gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 l vatten, mjölk eller buljong, ex. 1 st grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
  • 1 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • Salt och vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1-2 msk maizena majsstärkelse + 3 msk vatten

Tillagning:

  1. Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter och stammar.
  2. Skiva eller hacka broccolistammen.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.
  5. Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.
  6. Tillsätt broccolibuketter och rör runt.
  7. Slå på vatten med buljongtärning, mjölk eller buljong.
  8. Koka broccolisoppan i 5 minuter.
  9. Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer eller mosa broccolin lite med ex. en potatisstöt så blir den krämigare.
  10. Smaka av broccolisoppan med salt, vitpeppar, citronsaft eller vitvinsvinäger samt en nypa socker.
  11. Rör i kokbar creme fraich för en lyxigare variant av broccolisoppa.
  12. Tycker du att broccolisoppan är för tunn kan du reda den med lite maizena utrört i kall vatten och koka upp.
  13. Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med färskost och kanske en god lufttorkad skinka.


 

Fler recept ur samma kategori som Broccolisoppa:

Morotssoppa med parmesan
Morotssoppa med parmesan. En god soppa med morot, potatis och grädde. På bilden garnerad med riven parmesanost samt vitlöksolja med persilja och serverad med nybakta baguetter toppade med aubergineröra Baba Ganush.
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.
Vill du ha en vegan eller vegetarisk soppa så uteslut osten samt byt ut grädde mot ex. Oatly Imat.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Blomkålssoppa
Blomkålssoppa. Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig.
Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.
Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.
Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Zucchinikaka kaka med zucchini squash
Zucchinikaka eller kaka med zuchini. En söt supergod kaka och variant av morotskaka. Perfekt att göra om du har zucchini eller squash i trädgården.
Toppa gärna kakan med glasyr av florsocker och philadelphiaost (färskost) spätt med lite vatten.
Nässelpaj
Nässelpaj. En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Pasta med kyckling, spenat och grädde
Pasta med kyckling, spenat och grädde smaksatt med svamp samt toppad med riven parmesan. En god pasta som gillas av alla.
Du kan också laga pastan med färsk pasta (koka den enligt paketet).
Du kan utesluta kycklingen eller ersätta den med quornbitar om du vill ha en vegetarisk pasta. Vidare kan du ta sojagrädde eller Oatlys Imat istället för vanlig grädde.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Grillad lax
Grillad lax. Förslagsvis med rostad potatis samt coleslaw med pepparrot. Rödingfilé eller öring går också bra.
Du kan också steka laxen om du inte vill grilla. Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform med lite olivolja, salt och peppar.
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Laxfjärilar med soja- och sesamsås
Laxfjärilar med soja- och sesamsås smaksatt med ingefära. Serverad med fräst spenat och kokt ris. En nyttig rätt med lax med asiatiska smaker.
Garnera ev. laxen med rostade vita sesamfrön.
Du kan köpa färdiga laxfjärilar eller skära ut fjärilar av laxfiléer (gärna med skinn) - skär då ett snitt i mitten på laxfilén som ej går helt genom så att du kan vika upp filén likt en laxfjäril. Det går också bra med laxkotletter.
Istället för spenat kan du ta bok choy eller grönkål.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Brysselkål i ugn med bacon
Brysselkål i ugn med bacon och balsamvinäger. Ugnsgrillad brysselkål passar bra som tillbehör till det mesta.
Istället för bacon kan du ta hackade soltorkade tomater i olja för en vegetarisk variant.
Istället för färsk brysselkål kan du tina fryst brysselkål. Ugnsstek dem då hela.
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Enchiladas eller fajitas med biff tortillas fyllda tortillarullar med strimlad biff
Enchiladas eller fajitas med biff. Fyllda tortillarullar med strimlad biff. Mexikanska tortillas som du fyller själv med biff, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Penne pasta med oxfile, svamp och grädde
Penne pasta med oxfile, svamp, grädde, parmesan, purjolök, vitlök och lök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett rosé eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Rabarberkräm eller rabarberkompott
Rabarberkräm eller rabarberkompott. Snabbt och enkelt att laga. Gott med kall mjölk eller gräddmjölk (blanda hälften mjölk och hälften grädde). Kan också användas till bakverk och som fyllning i tårtor. Även gott i filen eller till flingorna på frukosten.
Se alla recept ur kategorin Snabblagat
Sallad på fetaost, paprika och oliver
Sallad med fetaost, paprika och oliver är en sidosallad som passar som tillbehör, till buffé eller tapas. En god kombination av sött och salt.
Köp gärna ekologisk obesprutad paprika - skölj den annars noga. Jag rekommenderar fina Kalamata oliver eller liknande med eller utan kärnor.
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat
Libapizza med mozzarella, basilika och tomat. Vegetarisk pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke. Svarta oliver, soltorkade tomater, kokt broccoli, inlagd kronärtsskocka är gott exempelvis.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja
Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.
Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.
Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad.
Kan serveras varm eller kall.
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Sparrisstuvning
Sparrisstuvning. Stuvning med sparris passar som tillbehör eller till fyllning av omelett eller crêpes.
Du kan använda burksparris eller färsk sparris som du kokar själv.
Grönsaksgryta
Grönsaksgryta. En vegetarisk gryta med grönsaker. God och enkel gryta med grönsaker i gräddig sås smaksatt med vitlök, chili, en aning curry, gurkmeja, timjan, rosmarin och oregano.
Här har jag valt purjolök, paprika, broccoli och champinjoner, morot som grönsaker. Du kan såklart ta vilka du vill ex. morot, blomkål, grönkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Du kan också ha i sojagrytbitar eller quorn i.
Gott till grönsaksgrytan är ris ex. råris, basmatiris eller thairis. Matvete, quinoa, cous cous, pasta eller kokt potatis funkar också.
Istället för vanlig grädde kan du ta sojagrädde eller havregrädde (för vegansk gryta).
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Lax med bulgursallad och morotstzatziki
Lax med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla laxen.
Bulgur är ett grovt krossad matvete som kokas på någon kvart och har mycket fibrer.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Stekt lax med risotto
Stekt lax med risotto. Laxfilé panerad i panko-ströbröd på krämig risotto med parmesanost och kokt broccoli. Gott och nyttigt. Det går såklart bra att panera laxen i vanligt ströbröd, sesamfrön eller quinoa.
Köp gärna Krav-märkt eller MSC-märkt lax.
Vintips till blir ett vitt friskt vin från Norra Italien eller en Gruner Weltliner från Österrike.
Kyckling med grönsaker
Kyckling med grönsaker med inspiration från medelhavet. Stekt eller grillad kycklingfilé med ungsbakta grönsaker och röra eller sås smaksatt med getost. Gott, nyttigt och enkelt.
Du kan välja grönsaker efter tycke. Andra goda grönsaker som passar att fräsa eller woka till kycklingen är: klyftad röd eller gul lök, grovt skuren purjolök, grön eller gul paprika, tomathalvor, en grovhackad vitlöksklyfta, slantad palsternacka, tärnad rotselleri eller mangold.
Om du vill kan du smaksätta grönsakerna med någon msk ostronsås eller japansk soja. Vidare kan man ha i skalade sesamfrön, något krm chiliflakes och en pressad vitlök för mer smak.
Sötsura grönsaker får du om du vänder i en dl ketchup och en dl vatten på slutet. Då kan man också ta med tärnad färsk ananas med grönsakerna.
Istället för getost kan du smaksätta crème fraichen med färsk finriven ingefära; eller med någon msk sweet chili-sås eller mango chutney.
Om du vill kan du servera ris, råris eller quinoa till.
Vegetariskt alternativ är steka quornfiléer istället för kyckling.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook