Chiliolja

Chiliolja är en olja smaksatt med chili är mycket användbart i matlagning - att ringla över mat, till marinader, att grilla med eller steka i.
Här har jag valt solrosolja men du kan ta vilken annan olja du vill.
Du kan välja torkad chili efter smak och tycke beroende på hur het du vill ha chilioljan. Blir den för stark kan du späda den med mer olja. Här har jag valt chiliflakes då de finns att köpa nästan överallt. Santa Maria har också ett sortiment torkade goda chilis. Du kan ex. ta 1 torkad chili Poblano Anjo eller 3 torkade chili Guajillo eller 3 chili Chipotle Morita. Vidare finns torkade piri-piri som blir mycket god. Vill du ha riktigt stark chiliolja kan du beställa ex. en Carolina Reaper med 2 miljoner scoville från ex. chiliklaus.dk.
Gillar du vitlök kan du ha i en grovhackad klyfta.

2,5 dl chiliolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl solrosolja
  • 3 tsk chiliflakes

Tillagning

  1. Koka upp en dl av oljan med chilin.
  2. Låt svalna.
  3. Blanda med resten av oljan i en flaska, glasburk eller annan behållare.
  4. Låt gärna chilioljan så några dagar och dra.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer