Kuvertbröd till fest, soppa eller sallad

Baka egna kuvertbröd eller småbullar. Kuvertbröd är små bullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert/person (vid uppdukning) eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffe.
Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.
Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit. Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd. Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.
Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid en modernare middag eller buffe. Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg som hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa majs med vitlök och olivolja; servera tapenade (olivröra) till.

32 kuvertbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk sirap
  • 8 dl vetemjöl special

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Mät upp fingervarmt ljummet vatten i en bunke. Tillsätt lite av vattnet till jästen och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, grahamsmjöl samt och ca 7 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg som nätt och jämt släpper från kanterna. Knåda fem minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand.
  3. Strö över lite mjöl, täck över med bakduk/kökshandduk och låt jäsa i 40 minuter på en varm och ej dragig plats.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen till kuvertbröden i någon minut.
  5. Dela degen på halva. Dela varje halva i 16 delar och rulla ut som du vill ha dina kuvertbröd. Du kan göra runda bullar av dem och skära ett snitt i varje. Eller så gör du knutar genom att rulla ut bullarna till smala längder ca 15 cm långa. Slå en knut på varje längd.
  6. Lägg bullarna på bakplåtspapper på två plåtar. Nu kan du pensla dem med lite vatten och strö över ex. vallmofrön; solrosfrön; sesamfrön; gourmetsalt eller lite mer vågat pensla med lite pesto utrört i olivolja.
  7. Låt kuvertbröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda kuvertbröden i 15-20 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer