Korianderpesto

Italien möter thailand i denna röra av färsk koriander, nötter, riven ost, lime, chili, vitlök och olivolja.
Gott som röra till grillat, lax, fisk, grönsaker eller kyckling.
Räkna att receptet räcker till ca 8 portioner om de ska ha en några msk pesto vardera.
Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka.
Du behöver en mixer eller stavmixer. Eller en stor mortel.
Bjuder du vegetarianer på denna pesto tänk på att den innehåller ost som framställts med löpe. Uteslut osten eller välj en ost framställd utan löpe.

5 dl korianderpesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 dl nötter som mandel, pinjenötter, valnötter eller jordnötter
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 limefrukter

Tillagning

  1. Grovhacka koriandern.
  2. Skala vitlöken och grovhacka den.
  3. Riv osten grovt.
  4. Skölj och riv skalet på en limefrukt.
  5. Pressa saften ur limefrukten.
  6. Lägg allt i en mixer. Eller en skål om du använder stavmixer. Eller en stor mortel.
  7. Mixa eller mortla färsk koriander med grovt riven ost, olivolja, vitlök, salt, chili, svartpeppar, nötter, limeskal och limesaft några minuter till en röra likt pesto.
  8. Smaka av korianderpeston med salt och limesaft samt chili.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer