Blinier blinirecept blinismet

Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, rom, rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.

25 blinier, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm (förslagsvis i mikron). Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa blinismeten slät. Låt blinismeten jäsa 30 min.
  3. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i blinismeten, rör försiktigt så allt blandar sig.
  4. Grädda blinier i väl smord plättlagg eller stekpanna, ca 2 min per sida.
  5. Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör som crème fraiche, rom ( eller lax eller skaldjur), hackad rödlök, dill, citronklyfta.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer