Blinier blinirecept blinismet

Blinier och blinismet. Stek hemgjorda blinier. Jästa pannkakor med bovetemjöl. Blinier är goda som förrätt med tillbehör som crème fraiche, rom, rökt, lax eller räkor - vidare hackad rödlök, dill och citronklyfta.
Då passar en frisk lageröl till. Vitt vin av ex. Chardonnay passar också till blinier.
Blinier är ju jästa pannkakor med bovetemjöl så de är goda som dessert, efterrätt eller fika också - som Mumintrollet gör med hallonsylt och smör. Eller glass; grädde och sylt.

25 blinier, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm (förslagsvis i mikron). Rör ut jästen i mjölken.
  2. Tillsätt mjöl, gräddfil, äggula och salt. Vispa blinismeten slät. Låt blinismeten jäsa 30 min.
  3. Vispa äggvitan hårt. Vänd ner den i blinismeten, rör försiktigt så allt blandar sig.
  4. Grädda blinier i väl smord plättlagg eller stekpanna, ca 2 min per sida.
  5. Lägg upp på fat och servera med tillbehören vid sidan eller lägg upp ca 2-3 blinier per tallrik och garnera med tillbehör som crème fraiche, rom ( eller lax eller skaldjur), hackad rödlök, dill, citronklyfta.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer