Saltgurka med smetana och honung

Genialisk enkelt tilltugg eller förrätt - salt knaprig inlagd gurka med Smetana och honung. Salt, syrligt och sött som passar mycket bra ihop. En ryskinspirad svenskrätt från -70-talet som passar kanon med humlearomtisk öl som IPA.

Livar upp den här då rätten passar utmärkt med alla olika goda mikrobryggda öl som IPA. Då kan man också servera en fin träskärbräda med ostar, surdegsbaguette samt olika charkuterier ex. som rökt torkad korv (typ bättre ölkorv), hemgjord ölkorv eller valfritt från delikatessen. Klassiskt till saltgurkan är annars kall vodka. En annan kombination som är mycket god är att servera med ett kylt vitt vin som Gewurtztraminer eller Riesling eller annan valfri dryck. 

Smetana är en syrad grädde - nästan som vår gräddfil - fast med en lite annan smak och konsistens. Saltgurka kan du köpa färdig - stora fina saltgurkar ska det vara. Eller lägg in egna saltgurkor

Dessutom är rätten hyfsat billig - speciellt om man köper till många. Resterna klarar ju sig fint till annat också. Köp svensk flytande honung. Det går även med vanlig honung - den kan värmas i mikron lite så blir den flytande. Vegetariskt öltilltugg. 

4 port saltgurka med smetana

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 stora fina inlagda saltgurkor
  • 1 dl smetana
  • 4 msk flytande svensk honung
  • 4 skivor eller klyftor citron till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Allt är klart att lägga upp och servera. Skär saltgurka på längden i stavar så blir de lättare att äta och dippa i smetanan. Lägg upp på tallrik eller i skål, fat eller glasburk (ex. en inläggningsburk). Honungen kan du ringla över saltgurka fördelad på varje tallrik eller servera i en skål så kan gästerna ta själva. Smetana kan du servera en rejäl klick på varje tallrik eller i en skål så kan gästerna ta själva.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer